20/2/2019
Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, Γερμανία και Γαλλία καταλήγουν σε συμβιβασμό για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης που θα ωφελεί τους οικονομικά ασθενέστερους. Το γεγονός σχολιάζεται στον γερμανικό Τύπο.
Επικαλούμενη ένα ανεπίσημο κείμενο τεσσάρων σελίδων, στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Όλαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εκτιμά ότι "οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης υπερβαίνουν διαφορές που φάνταζαν αγεφύρωτες. Η Γαλλία επέμενε να αποκτήσουν οι 19 χώρες της ευρωζώνης δικό τους προϋπολογισμό, τον οποίο θα διευθύνουν, θα χρηματοδοτούν και θα δαπανούν ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα κράτη-κράτη μέλη της ΕΕ. Αντιθέτως η Γερμανία απαιτούσε να θεσπιστεί προϋπολογισμός της ευρωζώνης ως τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό είχε προτείνει η Κομισιόν, αυτό είχε αποφασίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο συμβιβασμός έγκειται στο ότι απλά θα γίνουν και τα δύο: από τη μία πλευρά ο προϋπολογισμός θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, κατά τα συμπεφωνημένα (...) Από την άλλη πλευρά τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα καταβάλλουν "σε τακτική βάση συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης στη βάση διακρατικών συμφωνιών", σύμφωνα με το σημείωμα. Τα έσοδα θα μπορούσαν να προέρχονται από τον σχεδιαζόμενο φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών".
"Το Βερολίνο επιμένει: μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης" επιγράφεται εκτενής ανάλυση από τη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σύμφωνα με την εφημερίδα "η θέσπιση ιδιαίτερου προϋπολογισμού για την ευρωζώνη θα πρέπει να αποτελεί πρωτίστως μία ανταμοιβή για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση". Κατά το γαλλο-γερμανικό σημείωμα, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της εφημερίδας, "τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης θα εκταμιεύονται μόνο όταν έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον το υπουργείο (Οικονομικών) απαιτεί συγχρηματοδότηση. Εάν δηλαδή ένα κράτος-μέλος λαμβάνει επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, πρέπει να συνεισφέρει και ίδιους πόρους. Το σημείωμα αποτελεί βάση όχι μόνο για περαιτέρω γαλλογερμανικές διαβουλεύσεις, αλλά και για τη σχετική συζήτηση στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ. Επικαλούμενο τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, τον περασμένο Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι στόχος ενός ενιαίου προϋπολογισμού είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής στην ευρωζώνη".
"Ένα τετραγωνικό μέτρο για κάθε πρόσφυγα"
Κακομεταχείριση και άθλιες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες διαπιστώνει η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται εκτενώς στις αιτιάσεις από το Στρασβούργο. "Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων επικρίνει την Ελλάδα" επιγράφεται σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει: "Η σημερινή έκθεση βασίζεται σε μία επίσκεψη (της επιτροπής) τον Απρίλιο του 2018. Ιδιαίτερα ο καταυλισμός προσφύγων στο Φυλάκιο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είναι υπερπλήρης, σύμφωνα με την έκθεση. Στο Φυλάκιο βρίσκεται και ένα από τα hotspot που έχουν δημιουργηθεί με τη συνδρομή της ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων. Σε ένα κελί διαμένουν σχεδόν 95 άνθρωποι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περισσότερος χώρος από ένα τετραγωνικό μέτρο για τον καθένα. Οι συνθήκες διαβίωσης θεωρούνται φρικτές".
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη της Καταρίνα Ζιεμπρίτσκι, η οποία είναι συνεργάτις του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Όπως δηλώνει η ίδια "το βασικό πρόβλημα είναι διαφορετικό: χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στα νησιά, παρότι σε αυτούς δεν εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας περί επαναπατρισμού και συνεπώς θα έπρεπε να μεταφερθούν στην ενδοχώρα". Γιατί όμως δεν συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με την Καταρίνα Ζιαμπρίτσκι "προκειμένου να διαπιστωθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι ελληνικές αρχές ζητούν να κατατεθεί σχετικό υπόμνημα. Η υπηρεσία που συντάσσει τα υπομνήματα έχει ελάχιστο προσωπικό. Για παράδειγμα στη Χίο υπάρχει μόνο μία αρμόδια υπηρεσία, η οποία ωστόσο παραμένει κενή επί μήνες, γιατί κανείς δεν θέλει να εργαστεί εκεί. Υπομνήματα που προέρχονται από ΜΚΟ κατά κανόνα δεν αναγνωρίζονται".
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου