Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Κατρούγκαλος-Τσαβούσογλου


21/3/2019

Κυπριακό, μουσουλμανική μειονότητα και η τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών συζητήθηκαν στη συνάντηση Τσαβούσογλου-Κατρούγκαλου. Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το διάλογο για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια. «Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας λίγο καιρό πριν στην Άγκυρα και έστειλε το μήνυμα πως οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα πώς μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη, με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.


Στις 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργείων Εξωτερικών σε επίπεδο γενικών γραμματέων, κατά την οποία θα συζητηθούν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση μας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο:

«Η πρώτη συνάντηση για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Με τον ομόλογό μου συναντιόμαστε συχνά και στο προσεχές μέλλον θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Μετά από αυτές τις τεχνικού περιεχομένου συναντήσεις θα συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας, οι οποίοι είναι καλοί φίλοι από την περίοδο που ήταν επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Κατά συνέπεια αυτές οι συνομιλίες είναι σημαντικές σε αυτή την διαδικασία», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου. «Όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και αναφέρομαι στις διερευνητικές συνομιλίες για την έναρξη των οποίων είμαστε σύμφωνοι. Εμείς δεν επιθυμούμε τέτοια θέματα να τα κάνουμε αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης. Διότι είναι πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο από τις δύο χώρες. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για την Ελλάδα, αλλά η επιθυμία της κοινής γνώμης στην Τουρκία, είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Η Ελλάδα για εμάς είναι ένας σημαντικός γείτονας, είμαστε δύο χώρες που ζούμε διπλά-δίπλα. Αρκεί να επιδείξουμε αυτή την ειλικρινή βούληση και να τη συνεχίσουμε», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


«Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο»

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα ενέργειας και οικονομίας. Δεν έχουμε δισταγμούς επ' αυτού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία. Υπό την προϋπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο τόνισε: «Όταν συναντιόμαστε συζητάμε και τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και το Κυπριακό. Σκεπτόμαστε ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει μεταξύ μας να αποφασίσουμε το τι θα διαπραγματευτούμε και πως. Και σε αυτό συμφωνούμε. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να λέμε ότι διαπραγματευόμαστε, αλλά για την επίλυση θεμάτων».


Ουσιαστικά οι δύο υπουργοί κατέληξαν στο ότι πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για να ξεκινήσουν μετά οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού. Αγκάθι στο κυπριακό παραμένουν οι εγγυήσεις κάτι στο οποίο και δημόσια ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος επανέλαβε την δήλωση ότι δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες και θα έπρεπε άμεσα να εκδοθούν στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και τη στάση της Αθήνας σημείωσε ότι «η αντίθεση της Ελλάδας σε αυτή την απόφαση συνιστά στάση με αρχές και ένδειξη της ειλικρινούς υποστήριξης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Ένα θέμα που αποφασίστηκε όπως δήλωσε και ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Λαυρίου με τον Τσεσμέ νότια της Σμύρνης με δρομολόγια που θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου.

Πηγή Deutsche Welle




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου