20/4/2019
Σύμφωνα με αναλυτές, για τη διολίσθηση της κορώνας ευθύνεται η πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα, η οποία διατηρεί τα επιτόκια του σουηδικού νομίσματος σε εξαιρετικώς χαμηλά επίπεδα.
Η σουηδική κορώνα έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 30% έναντι του ευρώ και κατά 50% έναντι του δολαρίου μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet. Σύμφωνα με την τελευταία, απογοητευτική, έκθεση της σκανδιναβικής τράπεζας Nordea, προβλέπεται ότι αυτή η καθοδική πορεία της κορώνας προς το ευρώ θα εξακολουθήσει. Κατά τον Χένρικ Ουνέλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας Νordea Bank και υπεύθυνο στρατηγικής, «η συνολική κάμψη του σουηδικού νομίσματος παραπέμπει σε ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα αφότου έχει εκδηλωθεί ένα πραξικόπημα». Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν πως η παρατεταμένη αποδυνάμωση της κορώνας προς το ευρώ και το δολάριο θα μπορούσε να περιγράφει ως μια «πτώση του σουηδικού νομίσματος στο κενό».
Τα δε σουηδικά νοικοκυριά για κάθε κορώνα που επενδύουν στη Σουηδία, όπως θα επένδυαν σε μια εταιρεία, παίρνουν πίσω ως απόδοση 80 ούρε (η μία κορώνα έχει 100 ούρε), όπως αναφέρει ο κ. Χένρικ Ουνέλ. Και αυτό κατά την άποψή του οφείλεται στην κεντρική τράπεζα και την πολιτική της, διότι έχει διατηρήσει τα επιτόκια της κορώνας σε επίπεδα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Βρίσκονται σε επίπεδα του - 0,25%. Ο λόγος είναι, βέβαια, ο χαμηλός πληθωρισμός, ο οποίος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το sputniknews.com, στοιχειώνει τη Σουηδία και την Ευρώπη από το ξέσπασμα της κρίσης πριν από δέκα χρόνια. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας Στέφαν Ινγκβες υπεραμύνεται της πολιτικής του, επισημαίνοντας ότι οδήγησε σε ζωηρή ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Dagens Nyheter στα τέλη Μαρτίου υπογράμμισε τα εξής: «H κεντρική τράπεζα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεροποιήσει και τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Θα πρέπει να επιλέξεις, και θέτοντας ένα στόχο για τον πληθωρισμό, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει κίνηση στα επιτόκια».
Ο Χένρικ Ουνέλ απέρριψε τα λεγόμενά του λέγοντας ότι απλώς «η κεντρική τράπεζα έχει αναλάβει να ενημερώσει τον έξω κόσμο πως στην πραγματικότητα αγνοεί παντελώς τις επιπτώσεις της πολιτικής της επί του πληθωρισμού». Σήμερα τα επιτόκια στη Σουηδία των -0,25% φαίνεται πως θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον έως του χρόνου το καλοκαίρι. Ο Χένρικ Ουνέλ της τράπεζας Nordea εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να ταλανίζει τις κεντρικές τράπεζες σε Σουηδία και Ευρώπη, ενόσω η Κίνα θα συνεχίσει να παράγει φθηνά αγαθά και να τα εξάγει σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου