25/4/2019
Σε εξέλιξη η συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν-Βλάντιμιρ Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ. Δεν αναμένεται αισθητή πρόοδος στο ζήτημα του αφοπλισμού καθώς οι δύο ηγέτες εστιάζουν σε διμερή θέματα, υποστηρίζει Ρώσος ειδικός.
"Χαίρομαι που σας βλέπω, η επίσκεψη στη Ρωσία θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις μας", λέει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος από την πλευρά του επισημαίνει ότι "ολόκληρη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο". Άριστοι οιωνοί λοιπόν για τη συνάντηση των δύο ηγετών; Ο Αντρέι Λανκόφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κόοκμιν στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, φαίνεται επιφυλακτικός και εκτιμά ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών εστιάζουν κυρίως σε διμερή θέματα και άμεσες εκκρεμότητες.
Παράδειγμα: "Προ ετών 30.000 Βορειοκορεάτες ζούσαν και εργάζονταν στη Ρωσία. Σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όλοι αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τα τέλη του 2019. Προφανώς και οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους για να κρατήσουν αυτούς τους ανθρώπους στη Ρωσία", επισημαίνει ο Αντρέι Λανκόφ.
"Η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα"
Για τη διεθνή κοινότητα το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ασφαλώς ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων και- στην καλύτερη περίπτωση- ο αφοπλισμός της Β.Κορέας. Όπως είχε διαφανεί στη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Πιονγκ Γιανγκ δεν υποχωρεί στις διεθνείς πιέσεις, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος. Προσερχόμενος στη συνάντηση του Βλαδιβοστόκ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θέλει να "μιλήσει" με τον Κιμ για τις δυνατότητες που έχει η Μόσχα να συνεισφέρει στις προσπάθειες για τον αφοπλισμό.
"Ασφαλώς θα γίνουν συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση, για τις κυρώσεις, για όλα αυτά", λέει ο καθηγητής Αντρέι Λανκόφ. "Αλλά ας το πούμε ξεκάθαρα, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ούτε για την αποπυρηνικοποίηση, ούτε για τις κυρώσεις". Σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι δύο πλευρές δεν αναμένεται να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, ενώ μέχρι το πρωί της Πέμπτης δεν είχε διευκρινιστεί, αν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας των διαβουλεύσεων.
"Δημόσιες σχέσεις" η συνάντηση;
Ρώσοι σχολιαστές δηλώνουν μάλιστα στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ότι στην πραγματικότητα η συνάντηση του Βλαδιβοστόκ δεν είναι παρά εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για τους δύο ηγέτες. Μήπως είναι όμως και μία αφορμή, ώστε το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ να διατυπώσει τουλάχιστον και επισήμως τη διαπραγματευτική θέση του στο ζήτημα του αφοπλισμού; "Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει επίσημη θέση της βορειοκορεατικής πλευράς", επισημαίνει ο Αντρέι Λανκόφ. "Πιθανώς να πουν στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα ήταν διατεθειμένοι να μειώσουν το οπλοστάσιό τους, αλλά μόνο αν οι Αμερικανοί προχωρήσουν σε ουσιαστικές παραχωρήσεις. Αλλά και αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Βορειοκορεάτες δεν πρόκειται να παραδώσουν ποτέ τα πυρηνικά τους όπλα..."
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου