26/4/2019
Στην επανίδρυση της Σένγκεν «έστω και με λιγότερα κράτη» και την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου - για πολλούς ήταν η έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά του μεταναστευτικού, στοιχείο που θεωρήθηκε από πολλούς ως έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.
«Εάν θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί και να υποδεχόμαστε μετανάστες θα πρέπει να βάζουμε όρια, να έχουμε ένα σπίτι, επομένως σύνορα και κανόνες που να είναι σεβαστοί», προλόγισε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασίσαμε να έχουμε κοινά σύνορα, πρόκειται για την περίφημη ζώνη Σένγκεν με τους κανόνες που έχει θέσει η Συμφωνία του Δουβλίνου, που πλέον δεν λειτουργεί. Για μένα η δεύτερη μεγάλη πρόκληση μαζί με το κλίμα, είναι ο αγώνας για το μεταναστευτικό. Θα πρέπει να επανιδρύσουμε εκ βάθρων την αναπτυξιακή και τη μεταναστευτική μας πολιτική», τόνισε.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανάπτυξε στη συνέχεια το πως ακριβώς ο ίδιος βλέπει την Ευρώπη: «Η Ευρώπη στην οποία πιστεύω είναι κυρίαρχη και δυνατή, είναι μια Ευρώπη που επανεξετάζει τις δυνατότητες συνεργασίας και ανάπτυξης στην Αφρική καθώς και όπου υπάρχει ανάγκη, με σκοπό την αποφυγή της μετανάστευσης. Είναι επίσης μια Ευρώπη που κρατά και προστατεύει τα σύνορά της, που έχει μια κοινή πολιτική ασύλου και η ευθύνη βαδίζει μαζί με την αλληλεγγύη. Με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να επανιδρυθεί η ζώνη Σένγκεν, έστω και εάν χρειασθεί να έχουμε μια Σένγκεν με λιγότερα κράτη-μέλη. Δεν θέλω στη ζώνη Σένγκεν κράτη που θέλουν μεν την ελεύθερη κυκλοφορία αλλά όχι το μοίρασμα του φορτίου, κράτη που αρνούνται την αλληλεγγύη. Επίσης δεν θέλω αυτούς που δεν φυλάσσουν τα κοινά σύνορα και χαρακτηρίζονται από μία γενικότερη χαλαρή συμπεριφορά. Μία επανίδρυση της Σέγκεν είναι απαραίτητη», υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά ειδικά τη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την διοργάνωση μιας ετήσιας συζήτησης αφιερωμένης στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Γαλλογερμανική συνεργασία και η τέχνη του συμβιβασμού
Σε ερώτημα δημοσιογράφου για μια υποτιθέμενη χαλάρωση των γαλλογερμανικών σχέσεων ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε το «βαθύ πιστεύω του» στη γαλλογερμανική συνεργασία και απαρίθμησε σειρά κοινών επιτεύξεων στην Ευρώπη. Έκανε ειδική αναφορά στο 20ο Γάλλογερμανικό Συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο του 2018 στο κάστρο του Μέσεμπεργκ έξω από το Βερολίνο, το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα εποικοδομητικό για πολλά θέματα».
Αναγνώρισε επίσης πόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ τον έχει προσωπικά επηρεάσει στην προσπάθεια εξεύρεσης συναινέσεων: «Για την κουλτούρα της συναίνεσης έμαθα πολλά από την καγκελάριο Μέρκελ και είναι πολύ σημαντικό» τόνισε. Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίζει την επιβεβαίωση μιας γαλλικής θέσης, εφ’ όσον υπάρχει, καθώς και την αποδοχή ύπαρξης διαφωνιών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε διακρατική συνεργασία. Για παράδειγμα για το Brexit είναι γεγονός ότι δεν έχουμε σήμερα την ίδια γραμμή, σε μια δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να τη βρούμε. (...) Οι φιλοδοξίες μας για την ενέργεια και το κλίμα επίσης δεν είναι στην ίδια γραμμή» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Έχει ακουστεί αρκετά συχνά ότι για το γαλλογερμανικό δίδυμο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους Γερμανούς. Όχι. Στόχος είναι για να βρει κοινές λύσεις αλλά και να έχει τη δυνατότητα επιβεβαίωσης των βαθιά ευρωπαϊκών γαλλικών θέσεων. Είναι η μέθοδος στην οποία πιστεύω και η οποία δίνει ορισμένες φορές καρποφόρες αντιπαραθέσεις, αποσκοπώντας όμως πάντα εν τέλει σε ένα συμβιβασμό» κατέληξε ο Μακρόν.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου