21/6/2019
Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν φαίνεται να είναι τόσο έντονες όσο στην Ισπανία. Ιδιαίτερα έντονα επηρεάζεται ο τομέας του μαζικού τουρισμού, που αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Βρετανό οικονομολόγο Νίκολας Στερν εάν οι μέσες θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται πέραν των ορίων που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τότε η Ισπανία κινδυνεύει να μετατραπεί μελλοντικά σε Σαχάρα. Την ίδια ώρα η νεολαία στην Ισπανία βγαίνει στους δρόμους για να διαδηλώσει για το κλίμα, ακολουθώντας τις προτροπές της νεαρής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ στην πρόσφατη σύνοδο χωρών της Μεσογείου Med7 δήλωσε ότι η Ισπανία πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας κατά της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους επηρεάζουν άμεσα την πιο σταθερή πηγή εσόδων της ισπανικής οικονομίας: τον τουρισμό.
Στόχος να γίνει η Ισπανία «πράσινη» υπερδύναμη
Ο τουριστικός κλάδος διασφαλίζει πολλές θέσεις εργασίας στην Ισπανία, μια χώρα που παραδοσιακά πάσχει από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός πρέπει να προασπίζεται με κάθε τρόπο. Έτσι εξηγείται και η έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός της χώρας στον αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί στην εκπλήρωση των στόχων για την κλιματική αλλαγή» έχει δηλώσει ο Πέδρο Σάντσεθ. Μάλιστα ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία η υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, να γίνει αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ο ισπανικός τύπος έχει εκφραστεί μάλιστα θετικά για τα μέτρα που έχει προωθήσει η ίδια για μια νέα ενεργειακή πολιτική στην Ισπανία.
Για την ώρα η Ισπανία εισάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αξίας πάνω από 40 δις ευρώ κυρίως από την Αλγερία και τη Σαουδική Αραβία. Θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον τα μισά από την ηλιακή ενέργεια, εκτιμούν ωστόσο ειδικοί. Η Ισπανία έχει περίπου 3000 ώρες ηλιοφάνειας τον χρόνο και διαθέτει πολλές ανεκμετάλλευτες περιοχές, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους παραγωγής ηλιακής ενέργειας, εκτιμά ο Χοσέ Κάρλος Ντίες από το Πανεπιστήμιο Αλκάλα κοντά στη Μαδρίτη.
Ο ενεργοβόρος τουριστικός κλάδος της Ισπανίας
Τα θέματα ενέργειας συνδέονται άμεσα και με τον τουρισμό, δεδομένου ότι θεωρείται ο τομέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στην Ισπανία. Ο τουριστικός κλάδος της Ισπανίας έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για σπατάλες όχι μόνο ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και νερού σε ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις γκολφ. Η διαχείριση υδάτινων πόρων είναι ένα ακόμη μείζον πρόβλημα στην Ισπανία. Σε τουριστικά κέντρα όπως η Μαγιόρκα ή τα Κανάρια Νησιά το νερό δεν είναι καθαρό και πρέπει να περνά από ειδικά φίλτρα πριν καταλήξει στο ποτήρι. Επίσης τεράστια είναι η κατανάλωση ενεργειακών πόρων που απαιτούνται για την αφαλάτωση νερού σε περιοχές με μαζικό τουρισμό. Η αφαλάτωση ξεκίνησε στην Ισπανία το 1964 και πλέον μετά τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τα Αραβικά Εμιράτα είναι η τέταρτη χώρα στην αφαλάτωση υδάτινων πόρων.
Ένα ακόμη ζήτημα που προβληματίζει έντονα την Ισπανία είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δεδομένου ότι απειλούνται παραθαλάσσια θέρετρα, παραλίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με ειδικούς ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να δούμε πλημμυρισμένες παραλίες και χωράφια. Ειδικά στο βόρειο παράκτιο τμήμα της χώρας, που προσελκύει επίσης πολλούς τουρίστες, παρατηρείται έντονη διάβρωση του εδάφους. Σύμφωνα με τον Ινίγκο Λοζάντα από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υδραυλικής της Κανταβρίας, από τις νέες περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες ενδέχεται να πληγούν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών. Στο μεταξύ μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι στην Ισπανία όπως οι Melia, Barcelo, Iberostar και Riu έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες και μελέτες για το πώς τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία μπορούν να ασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έναντι μελλοντικών κλιματολογικών και περιβαλλοντικών αλλαγών. Σύμφωνα με τον Λοζάντα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και ασφάλειας πρέπει να λάβουν και οι ιδιώτες που διατηρούν μόνιμες ή θερινές κατοικίες στις επίμαχες περιοχές.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου