Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Θα νοσταλγήσει η Ευρώπη τον Τσίπρα;


1/7/2019

Εκτενείς αναφορές του γερμανικού Τύπου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ ανησυχεί τους Ευρωπαίους περισσότερο απ΄ όσο παραδέχονται, υποστηρίζει η FAS.

Προσέγγιση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στην Ελλάδα στα συμφραζόμενα της συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρεί η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Υπό τον τίτλο «Εξασθένησε το εθνικιστικό κύμα στην Ελλάδα - στον προεκλογικό αγώνα το Μακεδονικό δεν παίζει κανένα ρόλο», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«[…] Όταν ενίοτε αναφέρεται στο θέμα, ο προεκλογικός Μητσοτάκης υπόσχεται ότι ως πρωθυπουργός θα μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία, σε περίπτωση που τα Σκόπια παραβιάσουν τη συμφωνία. Το τέλος του ελληνικού μπλόκου στις προσπάθειες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι το σημαντικότερο κεκτημένο της επίλυσης του ονοματολογικού. Το ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει όντως πράξη την απειλή του δεν θεωρείται ωστόσο πιθανό. Ακόμη και στα Σκόπια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα δεν προκαλεί ανησυχία.


Εν τέλει και η Ελλάδα επωφελείται από την επίλυση της -δύσκολα κατανοητής για τρίτους- διαμάχης. Εντός της ΕΕ το κύρος της Ελλάδας στην ΕΕ έχει ενισχυθεί και αυτό το γνωρίζει και ο Μητσοτάκης. Ούτως ή άλλως η διαμαρτυρία του κατά της συμφωνίας είχε μάλλον περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εθνικιστική-συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντιμετώπιζε την προτεινόμενη λύση και ως ελιγμό για να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό όμως δεν έγινε και πλέον το θέμα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή […]. Στον προεκλογικό αγώνα κυριαρχούν οικονομικά θέματα. Οι απώλειες εισοδήματος και οι υψηλότατες εισφορές που τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε υποχώρηση της ευημερίας κατά 50% σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση εν γένει ήταν τα θέματα που προκαλούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη μεγαλύτερη ανησυχία στους πολίτες. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταψηφιστεί στις 7 Ιουλίου, όπως διαφαίνεται, η βασική αιτία θα είναι το γεγονός ότι παρά το πολυπόθητο τέλος του προγράμματος βοήθειας δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση της κατάστασης για τους πολίτες. Το μακεδονικό παίζει μικρότερο ρόλο. Μπορεί στις Ευρωεκλογές οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στο βορρά […] να ήταν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των απωλειών στην υπόλοιπη χώρα. Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με την πολιτικό επιστήμονα Βασιλική Γεωργιάδου, οι πολιτικοί που τάχθηκαν με σθένος κατά των Πρεσπών δεν το εξαργύρωσαν πουθενά στις κάλπες. Μικρό όμως ήταν επίσης το όφελος του ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις των προοδευτικών αριστερών. Το θέμα δεν έκρινε τις εκλογές».


Στα χνάρια Σαμαρά ο Μητσοτάκης

«Ενδεχομένως η Ευρώπη να νοσταλγήσει τον Τσίπρα», αναφέρει μακροσκελές άρθρο στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Φαβορί να τον διαδεχθεί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Στους πολιτικούς των υπολοίπων χωρών της υρωζώνης αυτό προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία απ΄ όσο παραδέχονται δημοσίως, θέλοντας να αποφύγουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για έξωθεν παρέμβαση. Μετά από μια δεκαετία περικοπών που υποτίθεται υπαγορεύθηκαν από το εξωτερικό οι Έλληνες αντιδρούν πλέον πολύ αλλεργικά σε έξωθεν συμβουλές. Οι ανησυχίες (των Ευρωπαίων) δεν αφορούν όμως τόσο στο πρόσωπο. Μπορεί ο Μητσοτάκης να ανήκει σε μια από τις παλιές ελληνικές οικογένειες […]. Ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματός του ο 51ετών πολιτικός εμφανίζεται ως ο ανανεωτής. […] Την ανανέωση αυτή του κόμματος ωστόσο δεν κατάφερε να την περάσει παντού. Όποιος τον επισκέπτεται στα γραφεία της ΝΔ […] θα συναντήσει πολύ παλιό προσωπικό και το ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να επιβληθεί σε εκείνους που υπερασπίζονται το στάτους τους. Εν τέλει το κόμμα του ήταν εκείνο που μεταξύ 2004 και 2009 παραποίησε υπό τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, γεγονός που οδήγησε καταρχήν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στη συνέχεια όλη την ήπειρο σε μια δραματική νομισματική κρίση. Αργότερα ο τότε πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς διεξήγε το 2012 προεκλογική εκστρατεία κατά των επιταγών λιτότητας των διεθνών πιστωτών. Μετά τη νίκη του όμως αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Ως ένα βαθμό ο Μητσοτάκης το συνεχίζει: στον προεκλογικό αγώνα προανήγγειλε ανοιχτά ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον συμπεφωνημένο δρόμο εξυγίανσης […] και ότι θα μειώσει τα φορολογικά βάρη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «[…] οι πιστωτές κατέβασαν ήδη τελευταία τον πήχη των απαιτήσεών τους. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους, υπάρχει πλέον η συναντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ελβετία. Εάν η χώρα προσέγγιζε έστω το επίπεδο των υπολοίπων χωρών της νότιας Ευρώπης αυτό θα ήταν σημαντικό κέρδος. […] Ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών πιστεύει επίσης ότι οι πιστωτές θα φανούν διαλλακτικοί έναντι του μελλοντικού πρωθυπουργού, επιτρέποντάς του στο πλαίσιο της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μια βραχυχρόνια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου