Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Πώς μπορούν να κάνουν την έκπληξη οι Κεντρικές Τράπεζες


20/7/2019

Katie Martin

Ο εθισμός των επενδυτών στις αντισυμβατικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής και πώς μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Η ταχύτατη αλλαγή των δεδομένων, η συνταγή που δεν δούλεψε και τα νέα εργαλεία

Ξέρουμε τώρα τι θέλουν να ακούσουν οι κουρασμένοι και θλιμμένοι επενδυτές. Η απάντηση ήρθε λίγα λεπτά αφότου προ εβδομάδων η έρευνα στους διαχειριστές κεφαλαίων της Bank of America Merrill Lynch έδειξε ότι οι επενδυτές ήταν στην πιο μουντή διάθεση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Καθώς έπιναν τον καφέ τους εκνευρισμένοι από τους φόβους για εμπορικούς πολέμους και την οικονομική επιβράδυνση, ένας ήρωας πρόβαλε για να αλλάξει τη διάθεση: ο Μάριο Ντράγκι.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ κατάφερε τελικά να κάνει τους επενδυτές να ακούσουν το μήνυμα που διαλαλούσε τις τελευταίες δυο εβδομάδες: είναι αποφασισμένος να μειώσει τα επιτόκια και να αγοράσει περισσότερα ομόλογα σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης στις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του.

Ξαφνικά οι στεναχωρημένοι διαχειριστές κεφαλαίων σκούπισαν τα δάκρυά τους, χαμογέλασαν και πάτησαν το μεγάλο πράσινο κουμπί που γράφει «αγοράστε μετοχές».

«Σε δυο, τρεις ώρες είχαμε την απόλυτη αλλαγή», λέει ο Kasper Elmgreen της Amundi Asset Management. Η ανανεωμένη ευφορία τονώθηκε περαιτέρω όταν η αμερικανική FED προσέθεσε την ηχηρή φωνή της στη χορωδία αργότερα την ίδια εβδομάδα.

Όχι για να χαλάσουν το πάρτι, αλλά κάποιοι επενδυτές φοβούνται ότι τα επόμενα χρόνια θα θυμόμαστε αυτά τα μηνύματα από τον Μάριο Ντράγκι (ή «Mario D», όπως τον αποκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter) και την FED με την αίσθηση ότι ήμασταν στην κορύφωση της παγκόσμιας νομισματικής τρέλας.

Η ανησυχία είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες τα έκαναν όλα αυτά νωρίτερα με περιορισμένη επιτυχία, βάση κάποιες μετρήσεις. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έκοψαν τα επιτόκια και τροφοδότησαν με τρισεκατομμύρια τις αγορές ομολόγων, ακόμα, όμως, δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους για τον πληθωρισμό.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τα μόνα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά ενεργοποιούνται για να κάνουν σε γενικές γραμμές τα ίδια βήματα για άλλη μια φορά. « Για εμένα, είμαστε στο βασίλειο της τρέλας», δηλώνει ο James Athey της Aberdeen Standard Investments. «Κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα και περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα».

Μέσα σε αυτή την αίσθηση αγανάκτησης, οι επενδυτές αναρωτιούνται τι θα ακολουθήσει. Αν οι νέες περικοπές επιτοκίου και οι περισσότερες αγορές ομολόγων δεν δουλέψουν, τι γίνεται; Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες πρώην περιθωριακές έννοιες για το πώς μπορεί να δουλέψει η νομισματική πολιτική ίσως αρχίζουν να γίνονται κυρίαρχη τάση.

Ο Jim Cielinski της Janus Henderson υπονόησε σε μια εκδήλωση ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να είναι κοντά, πολύ κοντά, στο να σχίσουν ουσιαστικά τις εντολές τους (mandate) και να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Αυτή η πιθανότητα περιλαμβάνει την λεγόμενη μοντέρνα νομισματική θεωρία: χονδρικά, ένα σχέδιο που έχει στο επίκεντρο την εκτύπωση μετρητών για να χρηματοδοτηθεί η δημοσιονομική επέκταση.

«Σκεφτείτε πόσο επαίσχυντη θα ήταν αυτή η ιδέα πριν από ένα χρόνο. Θα ήταν αστείο. Τι χαζή οπτική», είπε περιγράφοντας κάποια στοιχεία του πλαισίου ως «ανοησίες».

Στο δείπνο, σε μια πολυτελή γωνία του Mayfair, ο Cielinski σημείωσε ότι ενώ μπορεί να δείχνει απίθανο τώρα «τα πράγματα κινούνται αρκετά γρήγορα».

«Σας ορκίζομαι ότι το 2009 δεν θα μιλούσα σε κανένα που έλεγε ότι τα επιτόκια θα είναι γίνουν αρνητικά, σε κανέναν που έλεγε περίμενε ένα δυο χρόνια και θα υπάρχουν ομόλογα αξίας 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αρνητική απόδοση. Θα πληρώνεις κάποιον για να πάρει τα χρήματά σου, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αγοράζουν ενεργητικό τρισεκατομμυρίων δολαρίων… περιλαμβανομένων εταιρικών ομολόγων. Θα τους πετούσες έξω από το δωμάτιο».

Τώρα, βέβαια, όλα αυτά είναι τα θεμέλια των παγκόσμιων αγορών. Τα θεωρούμε φυσιολογικά. Γιατί να μην σπρώξουμε τα όρια λίγο ακόμα; «Ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο κοιτούν για πράγματα στην εργαλειοθήκη που δεν ήταν εκεί στο παρελθόν», υποστήριξε ο Cielinski.

Αν η συμβατική πολιτική, η οποία θεωρείτο αντισυμβατική πριν από τόσο λίγο χρόνο, δεν δουλέψει αυτή τη φορά ίσως είναι η στιγμή οι επενδυτές να ετοιμαστούν για ένα νέο γενναίο κόσμο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου