Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

«Σε ποιόν ανήκει το αέριο της Κύπρου;»


15/7/2019

Με αφορμή την αναμενόμενη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα από τους ΥπΕξ της ΕΕ λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα στο επίμαχο αυτό ζήτημα.

Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται εκτενώς στη διένεξη Τουρκίας-Κύπρου για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου ανοιχτά της Μεγαλονήσου: ZDF «Σε ποιόν ανήκει το φυσικό αέριο στις ακτές της Κύπρου;», Frankfurter Allgemeine Zeitung «Διένεξη για κοιτάσματα φυσικού αερίου», Spiegel Online «Monopoly στη Μεσόγειο», Frankfurter Rundschau «Η Τουρκία και η διένεξη για το φυσικό αέριο με την Κύπρο: Μια διένεξη που φθάνει μέχρι την Ελλάδα».
   
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: "Οι κυρώσεις θα έπλητταν την εξασθενημένη τουρκική οικονομία. Ίσως για αυτό το λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προτείνει τώρα μια συνεργασία. Είναι όμως μάλλον απίθανο η πρόταση να οδηγήσει σε εκτόνωση. Διότι το ζητούμενο δεν είναι η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στα έσοδα από την εξόρυξη φυσικού αερίου, κάτι για το οποίο η Λευκωσία έχει ήδη δεσμευθεί στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Μεγαλονήσου. Ο πυρήνας της διένεξης είναι οι απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία θα έπρεπε να διαπραγματευθεί με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό, μιας και η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία διατηρώντας σχέσεις μόνο με την αυτοαποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού".


Spiegel Online: «Monopoly στη Μεσόγειο»

Το Spiegel Online παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Monopoly στη Μεσόγειο»: «Στην ανατολική Μεσόγειο διάφορες χώρες ερίζουν για τον έλεγχο τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ιδίως όμως μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας διακυβεύονται πολλά. Την ώρα που στις ακτές της Μεσογείου εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν τις διακοπές τους εκτυλίσσεται καθημερινά το προσφυγικό δράμα και στο παρασκήνιο οι θαλάσσιες περιοχές έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης. Από τη μια πλευρά η Τουρκία και η ευνοούμενή της τουρκοκυπριακή πλευρά και από την άλλη η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα. Οι δύο αντίπαλοι διεκδικούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της θαλάσσιας περιοχής. Παράλληλα όμως η υπόθεση αποτελεί ζήτημα επιρροής και κύρους».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου