16/7/2019
Την απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ. Αβέβαιο το μέλλον της τουρκικής οικονομίας τρία χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, λέει η FAZ.
Την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις αμφιλεγόμενες τουρκικές έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα την απόφαση των υπ. Εξωτερικών για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.
Η Welt σημειώνει ότι «η ΕΕ έκανε τις απειλές της προς την Τουρκία πραγματικότητα. Στη διαμάχη αναφορικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο ήρθαν τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα. Συγκεκριμένα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία και να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία σχετικά με τις αερομεταφορές (…) Mε τον τρόπο αυτό οι υπ. Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ θέλουν να κάνουν την Τουρκία να διακόψει την αναζήτηση φυσικού αερίου στην Κύπρο, που είναι μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία είναι της άποψης ότι τα ύδατα, στα οποία δραστηριοποιείται, ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Welt το πρωί της Δευτέρας, πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για ένα κείμενο που προβλέπει «μειωμένες επαφές με την Άγκυρα και περαιτέρω περικοπές στην προενταξιακή βοήθεια για την Τουρκία».
Τι χάνει η Τουρκία εξαιτίας των κυρώσεων:
Όπως σημειώνει η Welt, η Κύπρος ζήτησε να συσταθεί ένας μηχανισμός, βάσει του οποίου θα λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, γράφει η Welt, «η Τουρκία ζήτησε την αναβολή της απόφασης αυτής, καθώς λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία την ίδια μέρα εορτασμοί για την επέτειο των τριών χρόνων από την αποτυχία του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν».
Η Welt, όπως και άλλα γερμανικά μέσα όπως το Spiegel ή η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tagesschau.de, μεταφέροντας πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Dpa, εστιάζουν στις πρακτικές συνέπειες των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την τουρκική οικονομία και τους Τούρκους καταναλωτές σημειώνοντας: «Η σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Τουρκία για τις αερομεταφορές θα μπορούσε για παράδειγμα να φέρει νέες αεροπορικές συνδέσεις και φθηνότερα εισιτήρια. Η Κομισιόν πρόσφατα είχε εκτιμήσει ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα μπορούσαν να μειωθούν μετά το άνοιγμα της αγοράς κατά 50% και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 48.000 νέες θέσεις εργασίας».
Τρία χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung από την πλευρά της εστιάζει στην κατάσταση της τουρκικής οικονομίας τρία χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η FAZ παρατηρεί: «Στην τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 η οικονομία της χώρας βαδίζει προς ένα αβέβαιο μέλλον. Σύμφωνα με αναλυτές αυτό οφείλεται κυρίως στις τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και την απώλεια της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας». Η FAZ σημειώνει ότι τόσο οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Τουρκία λόγω Κύπρου όσο και οι επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις λόγω της αγοράς ρωσικών S-400 σε συνάρτηση με την πρόσφατη αποπομπή από τον Ταγίπ Ερντογάν του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας, Μουράτ Τσελινκαγιά, οδήγησαν τον οίκο Fitch στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας. «Η πιστοληπτική ικανότητα για μακροπρόθεσμο χρέος σε ξένο νόμισμα κινείται στο ΒΒ- με αρνητικές προοπτικές. Έτσι η Τουρκία εμπίπτει στην κατηγορία 'σκουπιδιών', στο ίδιο επίπεδο με το Μπαγκλαντές και την Ελλάδα» γράφει η FAZ, συμπληρώνοντας, τέλος, ότι «ο λόγος για την υποβάθμιση από τoν Fitch έχει να κάνει με την μείωση της ανεξαρτησίας των θεσμών και την πτώση της αξιοπιστίας της τουρκικής πολιτικής».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου