Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Βερολίνο: Ο διάλογος για το Κυπριακό διατηρείται εν ζωή


26/11/2019

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τους κύπριους ηγέτες Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Διαπιστώθηκε «συναντίληψη» των δύο πλευρών. Πενταμερής μετά τις τουρκοκυπριακές εκλογές.

Το πνεύμα του Βερολίνου που συνδέεται με την Πτώση του Τείχους και την Επανένωση της Γερμανίας δεν ενέπνευσε τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα μπορούσε να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα ως επιτυχία. Δεδομένου όμως ότι πριν από τη συνάντηση οι προσδοκίες ήταν πολύ χαμηλές δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αποτυχία.

Σε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσω Twitter δηλώνει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν διευθέτηση βασισμένη σε μια Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.» Επιπλέον ο Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύεται να διερευνήσει μαζί με τους δύο κύπριους ηγέτες όσο και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία, τη δυνατότητα πενταμερούς διάσκεψης σε «κατάλληλο» χρόνο. Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά στο Βερολίνο δεν συζητήθηκαν επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα της πολιτικής ισότητας ή της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.


Πενταμερής μετά τις τουρκοκυπριακές εκλογές

Σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Κύπρου χαρακτήρισε τη συνάντηση «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.» Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι είναι «σημαντικό το γεγονός ότι ο ΓΓ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει σε συνεργασία πάντα με τις εγγυήτριες δυνάμεις την προσπάθεια σύγκλησης άτυπης πενταμερούς συνάντησης.» Επίσης σημείωσε ότι θεωρεί σημαντική την «καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, όπως καταγράφεται στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν τη κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις μέχρι τώρα επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ.» Σύμφωνα με ελληνοκυπριακές πηγές, τα σημαντικότερα σημεία της ανακοίνωσης του κ. Γκουτέρες είναι ότι οι προσπάθειες του ΓΓ για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό θα επικεντρωθούν στις εγγυήτριες δυνάμεις. Διαπιστώνεται επίσης ότι σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επικρατεί σύγκλιση.


Θετικά εκτιμά το αποτέλεσμα της τριμερούς ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι τα καλά νέα να φτάσουν στην Κύπρο. Ένα θετικό βήμα έγινε σήμερα. Βάλαμε ξανά το τρένο που είχε εκτροχιαστεί στις σωστές ράγες». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένεται άμεσα η πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερής διάσκεψης, τουλάχιστον όχι πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα τον Απρίλιο 2020. Επικαλούμενος τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ο Μ. Ακιντζί τόνισε «ότι δεν υπάρχει και πολλή βιασύνη». Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι σίγουρα η πενταμερής θα γίνει εντός του 2020, επειδή «ο ΓΓ γνωρίζει ότι αν δεν πάμε προς λύση στην Κύπρο, η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φτάσει σε μη επιθυμητό σημείο.»


Το κίνητρο του ΟΗΕ

Εδώ και καιρό πολιτικοί αναλυτές διαπιστώνουν μια επιθετική στάση που αναπτύσσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο: γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, πρόθεση για μετατροπή της Αμμοχώστου σε τουρκική στρατιωτική ναυτική βάση, αντιμετώπιση του Κυπριακού από τη σκοπιά των συμφερόντων της ασφάλειας της Τουρκίας. Το πιθανότερο είναι η εξέλιξη αυτή να επηρέασε τον Αντόνιο Γκουτέρες να καλέσει του δύο ηγέτες σε συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα, προκειμένου να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου