Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Μέτρα 122 δις δολαρίων λαμβάνει η Ιαπωνία για να αποτρέψει την ύφεση


6/12/2019

Δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 122 δις δολαρίων ανακοίνωσε, χθες, η ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα έχει δεχθεί πλήγμα από τη σημαντική μείωση των εξαγωγών, από φυσικές καταστροφές, ενώ η πρόσφατη αύξηση του φόρου πωλήσεων προκάλεσε πολύ μεγάλη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων.

Σε αντίθεση με την ευρωζώνη που ακούει ασυγκίνητη τις εκκλήσεις της ΕΚΤ να λάβει μέτρα για την αναθέρμανση της σχεδόν στάσιμης οικονομίας της, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ. Σίνζο Αμπε δήλωσε χθες ότι «δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, αυτή είναι ακριβώς η στιγμή κατά την οποία πρέπει να... υπερνικήσουμε τις προκλήσεις». Είπε ότι το πακέτο μέτρων έχει στόχο την ενίσχυση  των υποδομών για τη θωράκιση της Ιαπωνίας έναντι φυσικών καταστροφών, να αποτρέψει την ύφεση της οικονομίας και να προετοιμάσει τη χώρα για την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020.

Τα δημοσιονομικά μέτρα θα ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 1,4% μέχρι και τις αρχές του 2022, προέβλεψε χθες η ιαπωνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρέπει να πάρει όλα τα δυνατά μέτρα ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας «όχι μόνο να μειώσει τις εξαγωγές αλλά και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την ιδιωτική κατανάλωση». Το συνολικό πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας ανέρχεται σε 239 δις δολάρια, με τα μισά χρήματα να αποτελούν κρατικές εγγυήσεις, κρατικά δάνεια και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το πακέτο μέτρων δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ελπίζει το Τόκιο. Ο κ. Ριουτάρο Κόνο, επικεφαλής οικονομολόγος στην BNP Paribas είπε στο Reuters ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 0,3 με 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, διότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν στη διάρκεια αρκετών χρόνων, ενώ τα δημόσια έργα υποδομής θα εκτελεστούν με αργό ρυθμό λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Η ιαπωνική οικονομία ήταν σχεδόν στάσιμη το τρίτο τρίμηνο του έτους και προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο. «Είτε πρόκειται για δαπάνες για υποδομές ή για την παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση νέων ανθρώπων ή για τη διατήρηση γηραιότερων ανθρώπων για περισσότερο χρόνια στην αγορά εργασίας – αυτές οι δραστηριότητες θα ενισχύουν βραχυπρόθεσμα την οικονομία αλλά είναι πιθανό να έχουν επίσης μακροπρόθεσμη επίπτωση», εξηγεί στο Reuters ο οικονομολόγος κ. Στιβ Κόχρεϊν της Moody’s Analytics. Ωστόσο, ο κ. Κόια Μιγιάμε, οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities, επισήμανε ότι η αύξηση των δαπανών θα πλήξει τα δημόσια οικονομικά και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο αύξησε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο τον φόρο πωλήσεων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου