Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

"Όχι" της Γερμανίας σε οικογενειακή επανένωση προσφύγων


27/1/2020

Η Γερμανία απορρίπτει, κατά κανόνα, τις αιτήσεις προσφύγων από την Ελλάδα για επανένωση οικογενειών σε γερμανικό έδαφος. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Berliner Morgenpost "τον περασμένο χρόνο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (BamF) απέρριψε, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τις αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση προσφύγων από την Ελλάδα. Από τις 747 αιτήσεις που έγιναν ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο (του 2019), οι 593 έλαβαν αρνητική απάντηση. Αυτό προκύπτει από απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει το Κόμμα της Αριστεράς". Την πρακτική αυτή επικρίνει η Γκεκάι Ακμπουλούτ, βουλευτής της Αριστεράς με καταγωγή από την Τουρκία, η οποία δηλώνει στην εφημερίδα του Βερολίνου ότι "αυτές οι αρνητικές απαντήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες στα αποκαλούμενα hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα ή σε άλλους καταυλισμούς".

"Βοήθεια για την Ελλάδα" επιγράφεται σχόλιο στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS), που υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό "ποτέ δεν λειτούργησε, όπως είχε επιδιωχθεί αρχικά" και αναφέρεται στις αδυναμίες της ελληνικής πλευράς: "Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν να επιστραφούν από τα ελληνικά νησιά, παρά μόνον αν η αίτησή τους για παροχή ασύλου απορρίπτεται και η Τουρκία κρίνεται 'ασφαλής χώρα' για τους ίδιους. Ωστόσο, το ελληνικό σύστημα ασύλου δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί τις αιτήσεις, γι αυτό δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες επιστροφές. Λείπουν το επαρκές, καταρτισμένο προσωπικό και η υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να ολοκληρώνεται με ταχύτητα στα νησιά η επεξεργασία των αιτήσεων. Για να υλοποιηθεί με ουσιαστικά βήματα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα θα χρειαζόταν μαζική υποστήριξη από εμπειρογνώμονες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν εμπειρία στην υπηρεσία ασύλου. Οι οποίοι όμως δεν μπορούν να έρθουν, παρά μόνον αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει ρητώς τη βοήθειά τους, ει δυνατόν στο ανώτατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη".

Πηγή Deutsche Welle

Δημοσίευμα της Bild με ημερομηνία 8/2016 δείχνει την παντελή αδιαφορία της ΕΕ για την βοήθεια που έπρεπε να δώσει στην ελληνική υπηρεσία ασύλου σύμφωνα με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

''Επικαλούμενη στοιχεία της Κομισιόν, η εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι στιγμής εστάλησαν στην Ελλάδα μόλις 66 από τους συνολικά 1.580 υπαλλήλους της Frontex που είχαν προβλεφθεί.

Επίσης, στην Ελλάδα βρίσκονται μόλις 2 από τους 60 ειδικούς σε θέματα επαναπροωθήσεων, 92 από τους 475 ειδικούς σε θέματα ασύλου καθώς και μόλις 61 από τους συνολικά 400 μεταφραστές που είχαν συμφωνηθεί. Από τους δε 30 νομικούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς, αναφέρει η Bild.''

Οι χώρες της ΕΕ προφανώς φια ψηφοθηρικούς λόγους (για να μην δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους που δεν θέλουν αιτούντες άσυλο στις χώρες τους), δεν εφάρμοσαν την συμφωνά με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Αν υπολογίσουμε επίσης τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών που δεν επιτρέπουν τις προσλήψεις προσωπικού (ισχύει το 5 αποχωρήσεις για μία πρόσληψη), καταλαβαίνει κανείς ότι το να επιρρίπτονται οι ευθύνες στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον φαιδρό.

Σχετική δημοσίευση εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου