22/3/2020
Του Tobias Buck
Πώς εξηγείται ο ελάχιστος αριθμός θυμάτων που καταγράφει η χώρα σε σχέση με το σύνολο των ασθενών. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η μαζική διεξαγωγή τεστ και η προετοιμασία της για τα επόμενα στάδια της πανδημίας.
Η κρίση του κορωνοϊού έχει χτυπήσει τη Γερμανία με σφοδρότητα. Οι μολύνσεις αυξάνονται ραγδαία, εργοστάσια και μπαρ έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας γίνονται κάθε ημέρα και πιο δρακόντεια.
H χώρα επιδεικνύει, ωστόσο, αξιοσημείωτη επίδοση σε ένα πολύ σημαντικό σημείο: σε σχέση με το σύνολο των μολύνσεων, ο αριθμός των νεκρών είναι ελάχιστος.
Με βάση στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, το απόγευμα της Πέμπτης είχαν καταγραφεί 13.979 μολύνσεις στη Γερμανία, περισσότερες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Κίνας, της Ιταλίας, του Ιράν και της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία μετράει μόνο 42 θανάτους.
Η γειτονική Γαλλία αντίθετα έχει ανακοινώσει 9.058 κρούσματα και 243 θανάτους. Η Ισπανία έχει 17.395 μολύνσεις και 803 θανάτους. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και ακόμα και η Νότα Κορέα εμφανίζουν όλες ποσοστά θνησιμότητας πολύ υψηλότερα από αυτά της Γερμανίας.
H ιδιαιτερότητα αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός Γερμανίας, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ενάντια στη γρήγορη εξαγωγή συμπερασμάτων. Υποστηρίζουν ότι το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα αντανακλά πιθανότατα το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων μολύνθηκαν ήταν μικρότερος από άλλες χώρες. Οι νεότεροι ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από το Covid-19 σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς.
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να εξηγεί την εξαίρεση μπορεί να είναι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός τεστ που διενεργούνται στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Λόθαρ Βίλερ, τον πρόεδρο του ινστιτούτου Robert Koch, τα γερμανικά εργαστήρια διενεργούν περίπου 160.000 τεστ την εβδομάδα – περισσότερα από όσα έχουν διενεργήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί από τότε που ξέσπασε η κρίση. Ακόμα και η Νότια Κορέα, η οποία διενεργεί 15.000 τεστ την ημέρα και παρουσιάζεται από τους επιδημιολόγους ως παράδειγμα προς μίμηση, φαίνεται να κάνει λιγότερα τεστ από τη Γερμανία.
«Έχει να κάνει με την ικανότητα διενέργειας τεστ. Στη Γερμανία είναι πολύ, πολύ μεγάλη. Μπορούμε να διενεργήσουμε πάνω από 160.000 τεστ την εβδομάδα και αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καθηγητής Βίλερ αυτή την εβδομάδα. H ικανότητα αυτή θα ενισχυθεί εν μέρει και από τη μετατόπιση εργαστηρίων που ειδικεύονται στην υγεία ζώων σε ελέγχους για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα διαγνωστικά τεστ μειώνονται, πρόσθεσε ο κ. Βίλερ.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τουλάχιστον, η μαζική διενέργεια τεστ συνδέεται με το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, επειδή επιτρέπει στις αρχές να εντοπίζουν περιπτώσεις Covid-19 ακόμα και σε ασθενείς που έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, και οι οποίοι έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Σημαίνει επίσης ότι η Γερμανία ενδέχεται να έχει μικρότερο αριθμό μη διαγνωσμένων περιστατικών από χώρους όπου τα τεστ δεν είναι τόσο πολλά. Πράγματι, ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη Γερμανία ως τώρα είναι ο υψηλός αριθμός σχετικά νεαρών ασθενών: σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Robert Koch, πάνω από το 80% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό είναι κάτω των 60.
«Ειδικά στο ξεκίνημα της πανδημίας στην Γερμανία είδαμε πολλές περιπτώσεις που συνδέονταν με ανθρώπους που επέστρεφαν από ταξίδια για σκι και παρόμοιες διακοπές», είπε ο Matthias Stoll, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου. «Αυτοί ήταν κυρίως άνθρωποι νεώτεροι των 80 ετών και αρκετά γυμνασμένοι για να κάνουν σκι και να εμπλακούν σε παρόμοιες δραστηριότητες. Ο κίνδυνος να πεθάνουν ήταν σχετικά χαμηλός».
Ο Hans-Georg Kräusslich καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης είπε: «στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια είναι ήπια και δίνει λίγα συμπτώματα, και υπολογίζουμε ότι η ανίχνευση τέτοιων μολύνσεων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε στατιστικούς όρους αυτό οδηγεί σε διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας».
Ωστόσο ο καθηγητής Kräusslich επέστησε την προσοχή στο ότι η εικόνα στη Γερμανία πιθανότατα θα αλλάξει τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν: «Είμαστε ακόμα σε σχετικά αρχικό στάδιο της πανδημίας στη Γερμανία. Το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών μολύνθηκε μόλις τις τελευταίες δυο εβδομάδες και πιθανότατα θα δούμε περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις στο μέλλον, όπως και αλλαγή του ποσοστού θνησιμότητας».
Αυτή η προειδοποίηση έρχεται από βιολόγους και επιδημιολόγους σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι περιμένουν ότι τα διαφορετικά ποσοστά θνησιμότητας στις επιμέρους χώρες θα συγκλίνουν, καθώς περνά ο καιρός και περισσότερα κράτη ανακαλύπτουν τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Οι ειδικοί, όμως, τονίζουν ακόμα ότι η Γερμανία είχε τουλάχιστον χρόνο να προετοιμαστεί για ένα κύμα σοβαρών περιπτώσεων, με τα νοσοκομεία ανά τη χώρα να αυξάνουν τις ΜΕΘ και το προσωπικό και την κυβέρνηση να αγοράζει όσο περισσότερο κρίσιμο εξοπλισμό μπορεί.
Την περασμένη εβδομάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρήγγειλε επιπλέον 10.000 αναπνευστήρες από ένα Γερμανό παραγωγό, επιπρόσθετες των 25.000 που ήδη έχει εγκατεστημένους σε νοσοκομεία της Γερμανίας. Ο Δήμος του Βερολίνου, που ήδη μετρά 391 κρούσματα Covid-19, μετατρέπει τμήματα του τοπικού εκθεσιακού χώρου σε νοσοκομείο 1.000 κλινών για μελλοντικούς ασθενείς. Ανάλογες κινήσεις γίνονται σε όλη τη χώρα.
«Είμαστε στην αρχή, έτσι μπορούμε ακόμα να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα», είπε ο καθηγητής Wieler. «Μπορούμε ακόμα να εξασφαλίσουμε ότι οι σοβαρά άρρωστοι μπορούν να έχουν περίθαλψη σε νοσοκομείο».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου