21/3/2020
Αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες αναστέλλουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και η ΕΚΤ ενισχύει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Με την πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα της Ένωσης ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς όρια αύξηση του νέου δανεισμού των χωρών-μελών έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και εν τη γενέσει τους οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
EKT: 750 δις ευρώ για τις οικονομίες των κρατών της ευρωζώνης
Μια μέρα νωρίτερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωνε ότι με δημοσιονομικό «μπαζούκα» ύψους 750 δις ευρώ προτίθεται να στηρίξει οικονομίες κρατών που κινδυνεύουν από τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Για την τρέχουσα χρονιά αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα δαπανήσει συνολικά 1,1 τρις ευρώ στο πλαίσιο του παλιού και του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Το τεράστιο αυτό πακέτο αναμένεται να αγγίξει το 10% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης. Γεγονός που δείχνει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, η οποία προκαλείται από τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας.
Ο επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Breugel στις Βρυξέλλες Γκούντραμ Βολφ αποτιμά θετικά την ανακοίνωση της Κριστίν Λαγάρντ. Κατά την εκτίμησή του το νέο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και στην στήριξη των οικονομικών τους. Με την αγορά κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ στηρίζει κυρίως την Ιταλία, η οποία έχει πληγεί όσο καμία άλλη χώρα από τον κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθεί να έχει τεράστιο δημόσιο χρέος.
Ζητούμενο να ξεπεραστούν οι επόμενοι κρίσιμοι μήνες.
Ο ειδικός Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ότι προτεραιότητα αποτελεί τώρα η στήριξη των επιχειρήσεων με φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια ακόμα και οικονομική βοήθεια. Διαφορετικά, πιστεύει, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία πλήθος επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να καταστραφούν απαραίτητες παραγωγικές δομές για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού: «Ζητούμενο είναι τώρα να ξεπεραστούν οι επόμενοι δύο, τρεις ή και δώδεκα κρίσιμοι μήνες. Εννοείται ότι θα υπάρξουν περικοπές και περιορισμοί στην παραγωγή, αλλά ελπίζω να αποφευχθούν τουλάχιστον οι μαζικές πτωχεύσεις».
Από γερμανικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμαϊερ δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk τόνισε: «Σημασία έχει να βοηθήσουμε άμεσα παραμερίζοντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε πια μορφή θα λάβει η οικονομική βοήθεια που δρομολογούμε».
«Δεν υπάρχει όριο» έγραψε λακωνικά η Κριστίν Λαγκάρντ
Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν γενναιόδωρα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους ίσως αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Άλλες πάλι ενδέχεται να καταφύγουν σε νέο δανεισμό, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, μετά την απόφαση των Βρυξελλών να αναστείλουν του κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μετά τις ανακοινώσεις της η ΕΚΤ θα τυπώσει το χρήμα του χρειάζεται και θα διορθώσει προς τα πάνω τον ισολογισμό της. Παράλληλα σχεδιάζει κάποτε, όταν τελειώσει η κρίση, να αντλήσει τα χρήματα που δαπάνησε από τις αγορές. Μέχρι τότε πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύθηκε ότι θα αυξήσει τη δύναμη πυρός του «μπαζούκα» αν το απαιτήσουν οι συνθήκες στις αγορές. Όπως έγραψε λακωνικά η πρόεδρος της ΕΚΤ στο twitter «δεν υπάρχει όριο».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου