Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Με συναίσθημα, και όχι πυγμή, να δράσει η Γερμανία



6/3/2020

Στην απόρριψη στο γερμανικό κοινοβούλιο της πρότασης των Πρασίνων για υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από ελληνικά προσφυγικά κέντρα αναφέρεται σχόλιο στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και σημειώνει: «Το Λουξεμβούργο πρωτοστατεί. Η μικρή χώρα, η οποία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της, θέλει να προσφέρει προστασία σε προσφυγόπουλα. Και η Φινλανδία, όπως και η Γαλλία, συμφώνησαν να κάνουν μια κίνηση ανθρωπισμού. Είναι ένας μικρός 'συνασπισμός προθύμων', στον οποίο θα πρέπει γρήγορα και η Γερμανία να ενταχθεί, επειδή στη Γερμανία ήδη υπάρχει ένας τέτοιος συνασπισμός εδώ και καιρό. Ορισμένα κρατίδια και δήμοι έχουν χώρο να προσφέρουν σε πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά ή την ελληνοτουρκική μεθόριο και το έχουν ήδη γνωστοποιήσει. Από την πλευρά του το SPD καταψήφισε την πρόταση των Πρασίνων να δεχθεί η Γερμανία 5000 πρόσφυγες, επειδή μια νέα εκδοχή της διαμάχης για το προσφυγικό θα οδηγούσε τελικά στην αποτυχία του μεγάλου συνασπισμού».

Το σχόλιο εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα για τον υπ. Εσωτερικών και την Χριστιανική Ένωση να ανοίξει το δρόμο για την αποδοχή ενός νέου αριθμού προσφύγων. «Με σχεδόν 147.000 καταχωρημένους αιτούντες άσυλο το περασμένο έτος, εξακολουθεί να υπάρχει χώρος μέχρι το 'ανώτατο όριο' των 200.000 που έχει θέσει ο μεγάλος συνασπισμός» αναφέρει το σχόλιο. Ολοκληρώνοντας παρατηρεί ότι «η ελπίδα για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού είναι μάταιη. Η Ευρώπη προτιμά να δείχνει πυγμή παρά συναίσθημα. H επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά αδίστακτα για την Ελλάδα ως «ασπίδα της Ευρώπης». Τα σπασμένα πρέπει να πληρώσουν άνθρωποι, που έχουν γίνει πιόνια στο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. Μια τραγωδία».



Ευρωπαϊκή βοήθεια αντί να ανοίξουν τα σύνορα

Στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον ρόλο της Ευρώπης εστιάζει σχόλιο της εφημερίδας TAZ του Βερολίνου, το οποίο παρατηρεί: «Το ότι ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού τάσσεται κατά της υποδοχής επιπλέον προσφύγων, είναι ντροπή. Αλλά αποτελεί επίσης ένα γεγονός, το οποίο δεν θα αλλάξει άμεσα ή μεσοπρόθεσμα. Αντί να ανοίξουν τα σύνορα, η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα ώστε να βελτιώσει την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής, όπως και την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Επιπλέον και η βοήθεια προς την Τουρκία θα πρέπει να διευρυνθεί. Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση της Άγκυρας θα πρέπει και πάλι να ασφαλίσει τα σύνορά της. Αυτό θα έχει ως συνέπεια επίσης ότι λιγότεροι άνθρωποι θα χάνονται στο Αιγαίο».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου