Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και ο πραγματισμός


16/3/2020

Φωτογραφίες από άδειους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού γερμανικού τύπου. Η αριστερή εφημερίδα TAZ μάλιστα, τιτλοφορεί τη δική της σχετική φωτογραφία με το σύνθημα «ταχύτητα 0». Επρόκειτο για αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων προκειμένου να μειωθούν οι βλαβεροί για το περιβάλλον ρύποι.  Ουδέν κακόν αμιγές καλού, θα έλεγε κανείς, εάν η Γερμανία δεν θρηνούσε μέχρι σήμερα 13 νεκρούς από τον κορωνοϊό.


Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και ο πραγματισμός

Η επιδημία έχει πολλές πτυχές, κι αυτές επιχειρούν να προσεγγίσουν οι αρθρογράφοι. Για παράδειγμα, η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στο πρωτοφανές πακέτο βοήθειας που είναι διατεθειμένη να δώσει η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις οικονομικές απώλειες σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας. Ο σχολιαστής της επισημαίνει: «Τα χρήματα δεν θα πρέπει να παίξουν ρόλο σε όλες τις προσπάθειες. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και το λεγόμενο χειρόφρενο χρέους ήταν καλές αποφάσεις σε ομαλές εποχές… αλλά σε μια κρίση ιστορικών διαστάσεων τέτοια μέτρα παραμένουν στο χαρτί. Όποιος καταπολεμά τον κορωνοϊό με τη νοοτροπία ενός διστακτικού λογιστή, θα προκαλέσει οικονομικές ζημίες, από τις οποίες ίσως η Γερμανία και ο κόσμος, ακόμη και μετά από χρόνια, δεν θα μπορέσουν να συνέλθουν».

Μια άλλη πτυχή της επιδημίας είναι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με άλλες 5 γειτονικές της χώρες. Αυτό που εξήγγειλε χθες Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δεν θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς πριν από μερικές εβδομάδες» σημειώνει ο σχολιαστής της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung. «Τα σύνορα στη Γερμανία δεν έχουν καλή φήμη, η επιμονή στη σημασία τους θεωρείται ως προδοσία στην ευρωπαϊκή υπόθεση. Ξένοι πολιτικοί, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που υποστηρίζει ένα κυρίαρχο εθνικό κράτος με ελεγχόμενα σύνορα, δεν αντιμετωπίζονται θετικά από τη γερμανική κοινή γνώμη. Υπ' αυτό το πρίσμα είναι ενδιαφέρον ότι το μέτρο του Ζεεχόφερ δεν προκάλεσε επικρίσεις. Από αυτό και μόνο φαίνεται πόσο αποφασιστικής σημασίας γεγονός είναι η κρίση του κορωνοϊού, που οδηγεί τους Γερμανούς να ανακαλύψουν τον πραγματισμό».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου