Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης λόγω κορωνοϊού


10/3/2020

Αναλυτές κάνουν λόγο για «μαύρη Δευτέρα». Ο κορωνοϊός παρέλυσε χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, εντείνοντας τους φόβους και τις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Πόσο ρεαλιστικός είναι ο κίνδυνος;

Κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης χθες Δευτέρα ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες της τάξης του 7%. Φέρει όμως ο κορωνοϊός την αποκλειστική ευθύνη της τεράστιας «βουτιάς» που έκαναν χθες τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια; Όπως εκτίμησε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο Μάρτιν Μπραμλ, από το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου:

«Όχι μόνο. Ο κορωνοϊός προκάλεσε απλώς το να εκδηλωθούν προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά από εποχές μεγάλης ανόδου ακολουθούν πάντα διορθώσεις. Μόλις πριν από τέσσερις εβδομάδες ο DAX αλλά και άλλοι δείκτες είχαν καταγράψει ρεκόρ. Βέβαια οι διορθώσεις αυτές έχουν ξεπεράσει στο μεταξύ τα φυσιολογικά όρια. Ο κορωνοϊός και η ανασφάλεια που προκαλεί παίζουν φυσικά το ρόλο τους. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ποιές περιοχές θα είναι οι επόμενες που θα αποκλειστούν, εάν μπορούν να διατηρηθούν οι αλυσίδες τροφοδοσίας, εάν θα μείνουν και άλλοι άνθρωποι μακριά από τη δουλειά τους επειδή θα μπουν σε καραντίνα. Η ανασφάλεια αυτή αντικατοπτρίζεται στις αγορές».

Κατακόρυφη πτώση καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου, η οποία αποδίδεται ωστόσο πρωτίστως στη διαμάχη μεταξύ του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών με αντικείμενο τη μείωση της παραγωγής.

«Ο κορωνοϊός παίζει και εδώ το ρόλο του», επισημαίνει ο ειδικός του IFO. «Όταν δεν λειτουργούν τα εργοστάσια και παραλύει ο δημόσιος βίος, τότε μειώνεται και η ζήτηση του πετρελαίου. Η μειωμένη ζήτηση είχε οδηγήσει ήδη σε πτώση της τιμής και πριν τη διαμάχη του ΟΠΕΚ το περασμένο Σαββατοκύριακο».


Ο κορωνοϊός «αποκαλύπτει» υπάρχοντα προβλήματα

Σε ορισμένες χώρες όμως παρατηρούνται προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην επιδημία της νέας ιογενούς πνευμονίας. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, τα νέα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας, τα δεδομένα ωστόσο αφορούν τον τελευταίο τρίμηνο του 2019.

«Πράγματι, είχαν καταγραφεί προβλήματα πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται εδώ και έξι τρίμηνα σε ύφεση και συρρικνώνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2018. Αυτό σχετίζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και τον κλάδο της κατασκευής μηχανημάτων. Ο κορωνοϊός απλώς αποκαλύπτει προβλήματα που προϋπήρχαν και τα διογκώνει. Το ίδιο ισχύει στην Κίνα. Εδώ και καιρό υποχωρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ αποτυπώνεται αρνητικά στην ανάπτυξη και πολλές κινεζικές επιχειρήσεις είναι εδώ και καιρό υπερχρεωμένες».

Ελλοχεύει, σε αυτά τα συμφραζόμενα, κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία;

«Για τη Γερμανία και την Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύφεσης. Η ανασφάλεια είναι μεγάλη. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η ασθένεια και ποια πολιτικά μέτρα θα ληφθούν. Ενδεχομένως να υπάρξει και ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου