Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

«Η ώρα της Ευρώπης»


28/3/2020

Την ανάγκη αλληλεγγύης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung με αφορμή τις πρόσφατες διαφωνίες των Ευρωπαίων ηγετών για την έκδοση ευρωμολόγων. Σε σχόλιό της με τίτλο «Θα έρθει και η ώρα της Ευρώπης», η εφημερίδα του Μονάχου εκφράζει μία μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη: «Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την αρνητική ψυχολογική επίδραση που έχει μία υποτιθέμενη ασυμφωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Οι πολίτες της Ευρώπης θέλουν να αισθανθούν την αλληλεγγύη. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρώπη θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος, αλλά εξίσου ισχυρή είναι η επίγνωση ότι θα έρθει η ώρα της Ευρώπης. Αυτές οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε μία τηλεδιάσκεψη».

Διαφορετική προσέγγιση στην ηλεκτρονική έκδοση του Der spiegel: «Η κρίση του κορωνοϊού προσφέρει στην ΕΕ μία ευκαιρία για να δείξει στους πολίτες της και στους αντιπάλους της τι μπορεί να καταφέρει. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι είναι στον καλύτερο δρόμο για να χάσουν μία μοναδική ευκαιρία. Και ο λόγος είναι τα χρήματα». Οι διαβουλεύσεις κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Πέμπτη, δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα και το ζήτημα παραπέμπεται στους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Αλλά σύμφωνα με τον σχολιαστή «στην κρίση του κορωνοϊού οι δύο εβδομάδες είναι μία μικρή αιωνιότητα. Ασφαλώς, με λίγη τύχη η κατάσταση θα έχει εκτονωθεί και η ΕΕ μπορεί και να ξεπεράσει, με κάποιον τρόπο, το πρόβλημα. Αλλά το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι τότε η κρίση θα έχει κλιμακωθεί περαιτέρω και η ΕΕ θα νοσταλγεί τις δύο πολύτιμες εβδομάδες που έχασε...»


Σε «ελεύθερη πτώση» οι ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού

Πολλοί εκτιμούν ότι το επίκεντρο της κρίσης του κορωνοϊού μεταφέρεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε σχόλιό της με τίτλο: «Κατάρρευση στην Αμερική» η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επισημαίνει: «Στην Αμερική ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από την Κίνα. Η οικονομία της υπερδύναμης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι συνέπειες θα είναι αισθητές σε όλον τον κόσμο. (...) Τις προηγούμενες εβδομάδες 3,3, εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει. Με άλλα λόγια, η επεκτατική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που διήρκεσε περισσότερα από δέκα χρόνια, φτάνει στο τέλος της».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου