26/3/2020
Η αντίσταση Γερμανίας και Ολλανδίας οδήγησε σε ναυάγιο τη Σύνοδο Κορυφής. Σφοδρή αντίδραση Ιταλίας-Ισπανίας στην άρνηση έκδοσης ευρωομολόγου. Στους ΥΠΟΙΚ πέρασε η ευθύνη να καταθέσουν προτάσεις. Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.
Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Michel μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που δεν οδήγησε, μετά τις γερμανικές αντιδράσεις, στην προώθηση ενός κοινού ομολόγου των κρατών-μελών παρά το αίτημα των εννέα χωρών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
H τηλεδιάσκεψη υπήρξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θυελλώδης, καθώς η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση χωρών-μελών ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. «Μέσα σε δέκα μέρες, η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση», είπε σύμφωνα με τη Rai ο Κόντε, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ιταλία θα βασιστεί στις δυνάμεις της.
Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το πακέτο τόνωσης της οικονομίας κατά 25 με 40 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρηματοδοτήσει με έκδοση νέου χρέους, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης στο MNI.
Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, στην τηλεδιάσκεψη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων. Η ίδια συνέστησε τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων και πιστωτικών γραμμών από τον ESM, ρευστότητα από την ΕΤΕπ και έκδοση ευρωομολόγων.
Από την πλευρά της, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αν και συμφώνησε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για την έκδοση κοινού χρέους, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Η άρνηση της κας Μέρκελ ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων Ευρωπαίων ηγετών για ανάληψη περαιτέρω δράσεων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση στην κρίση αυτή μπορεί να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Κόντε υποστήριξε ότι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι δεν επαρκούν και τάχθηκε με την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της Ε.Ε. να ετοιμάσουν μια κοινή πρόταση εντός δέκα ημερών για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομιών εργαλείων.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Παράλυση: Το χρονικό της κόντρας για το κόστος του ευρωομολόγου
«Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της covid-19 και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισαν στην κοινή τους ανακοίνωση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από το Eurogroup να «παρουσιάσει τις προτάσεις του σε διάστημα δύο εβδομάδων» ώστε να «ενισχυθεί η απάντηση με νέες δράσεις (…) δεδομένων των εξελίξεων», να δοθεί «κοινή απάντηση».
Την υποβολή των νέων προτάσεων επέβαλαν η Ιταλία και η Ισπανία: αξίωσαν μια «ισχυρή και επαρκή» οικονομική αντίδραση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.
Στη διάρκεια της συνόδου, η Ρώμη απείλησε να αρνηθεί να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, αν οι υπόλοιπες χώρες δεν λάμβαναν υπόψη τους το αίτημά της αυτό.
«Στόχος είναι να αντιδράσουμε με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ’ έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Κόντε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησαν «να εργαστούμε για την εξεύρεση ενός εργαλείου» ώστε να δημιουργηθεί κοινό ομόλογο για όλη την ευρωζώνη, βλέποντας σε αυτό το θεμέλιο μιας πιο αλληλέγγυας ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Έκτακτα μέτρα»
Στην αρχή της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε επίσης να ληφθούν «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Όμως η ιδέα της αμοιβαιοποίησης των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, που θα διευκόλυνε τον δανεισμό των χωρών του νότου, δεν αρέσει στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε απερίφραστα την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, των λεγόμενων «corona bοnds».
«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Την άποψη της συμμερίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε: «τασσόμαστε κατά (…) και δεν θέλω να σκεφθώ ποιες συνθήκες θα μας άλλαζαν τη γνώμη».
Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία. Η καραντίνα σημαίνει αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων, πτώση των χρηματιστηρίων και οδηγεί σε δραματικές οικονομικές προβλέψεις.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου