Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Πίσω στο Eurogroup για το ευρωομόλογο


27/3/2020

Σε αναζήτηση στρατηγικής εξόδου από την κορωνοκρίση συνεχίζει να βρίσκεται η ΕΕ και μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη, που λίγο έλλειψε να τιναχθεί στον αέρα. Απετράπη μετά από παρέμβαση του Σαρλ Μισέλ.

Παραλίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουτζέπε Κόντε, η χώρα του οποίου δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία, να τινάξει στον αέρα την τρίτη τελεδιάσκεψη κορυφής των 27 χθες βράδυ. Εκείνο που ζήτησε είναι νέες προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί το κόστος από την κορωνοκρίση. Οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θεώρησαν ότι επαρκούν τα μέτρα προληπτικής γραμμής πίστωσης από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESΜ, όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός διαφώνησε κατηγορηματικά. Υποστήριξε ότι ο ESM είναι ένα παλαιό εργαλείο, που προέκυψε για να αντιμετωπίσει μια άλλη κρίση, τη δημοσιονομική κρίση. Σε αυτούς τους πόρους είχαν πρόσβαση χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την ελεύθερη αγορά.


Κόντε: "Δεν επιθυμούμε αμοιβαιοποίηση του χρέους”

"Εάν μου προτείνετε αυτό, τότε ας προχωρήσει ο καθένας μόνος του” απείλησε ο Κόντε στην τηλεδιάσκεψη, όπως μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις ωρών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε  στην Ιταλία να δώσει την συγκατάθεσή της σε μια συμβιβαστική πρόταση. Ποια είναι αυτή; Εντός δύο εβδομάδων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει έχουν έτοιμες νέες προτάσεις για το πώς χώρες με σοβαρότατα προβλήματα λόγω κορωνοϊού να στηριχθούν οικονομικά. Ο Κόντε ζήτησε βέβαια προθεσμία 10 ημερών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο μετά το Συμβούλιο Κορυφής για μια “ασυνήθιστη κρίση”, που απαιτεί ασυνήθιστα μέτρα. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε από την πλευρά του ανέφερε ότι από την τηλεδιάσκεψη δεν προέκυψε κάτι, ούτε για το εύρος ούτε για το βεληνεκές της οικονομικής απάντησης στην άνευ προηγουμένου κρίση. Γι αυτό και έγινε συμφωνία στον μικρότερο κοινό παρονομαστή.

"Δεν επιθυμούμε αμοιβαιοποίηση του χρέους” τόνισε ο Τζουτζέπε Κόντε, αν και πριν από την επεισοδιακό συμβούλιο κορυφής συμφώνησε με άλλες 8 χώρες στην έκδοση ενός ομολόγου, του λεγόμενου κορωνομολόγου. Για την πρόταση αυτή, στην οποία αντιτάχθηκε σθεναρά ο Αυστριακός καγκελάριος, φαίνεται ότι δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση. Από γερμανικής πλευράς διέρρευσε ότι στην παρούσα φάση είναι ακόμη νωρίς ένα τέτοιο μέτρο, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα μέτρα στην φαρέτρα, σε περίπτωση που τελικά χρειάζονται διάσωση πτωχευμένες χώρες ή τράπεζές τους.


Στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χαιρέτισαν ρητά την διακηρυγμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δώσει ισχυρή ένεση ρευστότητας ύψους 750 δις ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα ενεργοποιήσει κονδύλια ύψους 37 δις ευρώ από ίδιους πόρους για να τα επενδύσει στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και την έρευνα για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σε επίπεδο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαλάρωσαν το όριο του 3% που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για ανάληψη χρεών από τις αγορές. Στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δόθηκε η εντολή να επεξεργαστεί “στρατηγική εξόδου”. Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου τόνισε ότι τώρα χρειάζεται συντονισμός των αποφάσεων και χρονικός προσδιορισμός  των μέτρων που έχουν ληφθεί σε κοινοτικό επίπεδο.

Μαζί με εμπειρογνώμονες η κυρία φον ντερ Λάιεν επιδιώκει να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα, πότε η ΕΕ θα προχωρήσει στην άρση ή χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια και την κυκλοφορία. Το σχέδιο εξόδου από την κορωνοκρίση θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι μέσα Απριλίου. “Στη συνέχεια χρειαζόμαστε στρατηγική για να ανακάμψει η οικονομία μετά από χειμερία νάρκη” τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. “Χρειαζόμαστε ομόνοια και αλληλεγγύη, για να κερδίσουμε αυτή την μάχη, που δίνει ολόκληρος ο κόσμος.” Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε χώρες μέλη της ΕΕ για έλλειψη αλληλεγγύης.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου