Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Απογείωση Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις - παρέμβαση Σόιμπλε


26/4/2020

Η διαχείριση της κρίσης ενισχύει τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνεί με την άποψη ότι "η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ΄όλα".

Η τελευταία δημοσκόπηση των τηλεοπτικών δικτύων RTL και Ν-TV έρχεται να παγιώσει μία τάση που είχε διαφανεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα, σε προηγούμενες έρευνες της κοινής γνώμης: ο συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) υπό την Άνγκελα Μέρκελ φτάνει το 39% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ποσοστό που θυμίζει τις πιο ένδοξες μέρες του Χέλμουτ Κολ στην καγκελαρία. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή, το 2017, η παράταξη της Μέρκελ συγκέντρωσε ποσοστό 32,9% και αναγκάστηκε να συνεργαστεί εκ νέου με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Στην τελευταία δημοσκόπηση των δικτύων RTL, N-TV το SPD παραμένει στη δεύτερη θέση με 16% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθεί το κόμμα των Πρασίνων με 15%. Για τους Σοσιαλδημοκράτες το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο από το 20,5% που συγκέντρωσαν στις εκλογές του 2017. Ωστόσο θεωρείται ενθαρρυντικό, καθώς οι εσωκομματικές τριβές και οι συνεχείς αλλαγές ηγεσίας τα τελευταία χρόνια είχαν οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά, φέρνοντας το SPD πίσω από τους Πράσινους και, κατά διαστήματα, ακόμη και στα ίδια επίπεδα με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Σήμερα η AfD δεν φαίνεται να ξεπερνά το 9%, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που θεωρούν ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την πολιτική ατζέντα του ξενοφοβικού κόμματος.


Κορωνοϊός και οικονομία απασχολούν τους πολίτες

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις στο ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τη Γερμανία;» Το 60% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι το μείζον πρόβλημα είναι η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ το 44% ανησυχεί περισσότερο για τις αρνητικές συνέπειες στη γερμανική οικονομία. Πάντως τα κριτήρια δεν είναι ενιαία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς στους άνω των 60 ετών η ανησυχία για τον κορωνοϊό φτάνει το 68%, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το ποσοστό περιορίζεται στο 48%. Από κει και πέρα μόλις το 11% θεωρεί πλέον ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η μετανάστευση, ενώ αγωνία για την κλιματική αλλαγή εκφράζει το 10%. Μόλις πριν από έναν χρόνο η προστασία του κλίματος ήταν το «μείζον ζήτημα», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Παραμένουν φυσικά οι διαφορές ανάλογα με τις κομματικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα στους οπαδούς της AfD το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή είναι ...0%.

Στο μεταξύ οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί συνεχίζουν να εξαγέλλουν μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μιλώντας στην κυριακάτικη Bild ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ουμπέρτους Χάιλ δήλωσε ότι παρατείνεται η ευεργετική διάταξη που επιτρέπει στους γονείς να πληρώνονται- με κρατική επιδότηση- για τη φροντίδα των παιδιών, καθώς δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα ο Χάιλ εξαγέλλει νομοσχέδιο, το οποίο θεσπίζει έννομη αξίωση των ενδιαφερομένων να εργάζονται από το σπίτι «εφόσον το επιτρέπει η φύση της εργασίας τους».


Νουθεσίες από Σόιμπλε

Στη συζήτηση περί ευεργετικών μέτρων παρεμβαίνει ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας, σε σημερινή συνέντευξή του, ότι το κράτος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. «Αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η άποψη ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης» λέει ο Σόιμπλε στην εφημερίδα Tagesspiegel, για να προειδοποιήσει ωστόσο ότι «το κράτος δεν μπορεί να αναπληρώνει συνεχώς τον τζίρο μας». Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις. Αν κλείσουμε τα πάντα για δύο χρόνια, οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές».

Στη συνέχεια της συνέντευξης μάλιστα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει: «Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι κάποτε θα πεθάνουμε...»

Πηγή Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου