Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Καμπανάκι για τις μετοχές χτυπάει το πετρέλαιο


23/4/2020

Της Katie Martin

Το να αλλάζει χέρια ένα βαρέλι πετρελαίου στα -40 δολάρια, απλά δεν είναι φυσιολογικό. Η όποια ιδέα πως οι οικονομίες έχουν περάσει τα χειρότερα του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι εσφαλμένη. Γιατί είναι λάθος ο εφυσυχασμός.

Η κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου αποτελεί προειδοποίηση. Οποιοσδήποτε παρασύρθηκε από το ράλι στις αγορές μετοχών από τα τέλη Μαρτίου θα ήταν ανόητος να την αγνοήσει.

Ακόμα και με τα στάνταρντ των προηγούμενων μηνών στις αγορές, η κλίμακα και μόνο της πτώσης του πετρελαίου κόβει την ανάσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία τη Δευτέρα, η τιμή έγινε αρνητική. Έχοντας ξεκινήσει την ημέρα εκείνη από τα περίπου 10 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές για το West Texas Intermediate, τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς, που συνδέονταν με την παράδοση Μαΐου, κατέρρευσε στα μείον 40 δολάρια.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει τόσο πολύ πετρέλαιο διαθέσιμο, τόσο μικρή ζήτηση σε μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται σε lockdown και τόσο λίγος χώρος για να αποθηκευτεί, που οι πωλητές πληρώνουν τους αγοραστές για να το ξεφορτωθούν.

Οι αισιόδοξοι υποστήριξαν αμέσως πως πρόκειται απλώς για κάτι τεχνικό. Τα προβλήματα της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας κάνουν απλώς να «τσιμπάει» αυτό το συγκεκριμένο συμβόλαιο σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος του κόσμου, είπαν. Σημείωσαν πως δεν είναι ασυνήθιστο, οι λεγόμενες τιμές front-month να μειώνονται κάτω από το κόστος του πετρελαίου που θα παραδοθεί αργότερα. Με άλλα λόγια, δεν τρέχει τίποτα.

Όμως αυτό μοιάζει με το αντίστοιχο επιχείρημα πως ο κορωνοϊός «είναι απλώς μια γρίπη».

Το να αλλάζει χέρια ένα βαρέλι πετρελαίου στα -40 δολάρια απλά δεν είναι φυσιολογικό. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου για παράδοση σε άλλες χρονικές στιγμές φέτος και από άλλα σημεία του κόσμου, επίσης κάνουν βουτιά. Οι τιμές του WTI παράδοσης Ιουνίου έκαναν βουτιά έως και 40% την Τρίτη, πριν ανακάμψουν. Φαίνεται πως ο κόσμος δεν πολυθέλει ούτε εκείνο το πετρέλαιο.

Αυτό είναι ένα καμπανάκι. Από τα τέλη Μαρτίου, τα χρηματιστήρια μετοχών και τα υψηλότερου κινδύνου τμήματα της αγοράς ομολόγων κάνουν ράλι, βγαίνοντας από τα βάθη της απελπισίας λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών. Η Federal Reserve των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να αγοράσει ένα τεράστιο εύρος ομολόγων και στηρίζει ακόμα και την υψηλής απόδοσης αγορά χρέους. Αυτό οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και ενθαρρύνει τους επενδυτές να αρπάξουν μετοχές, κάτι που πράττουν δεόντως. Ωστόσο, η Fed δεν αγοράζει πετρέλαιο.

Είναι απόλυτα λογικό να αγοράζει κανείς μετοχές με βάση τη στήριξη που παρέχει η Fed και οι περισσότεροι fund managers θα συμφωνούσαν πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τις απειλές προς το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως η ιδέα πως αυτή είναι μια οργανική ανάκαμψη, πως οι εταιρείες και οι οικονομίες έχουν περάσει τα χειρότερα και γλιστρούν ομαλά προς την κανονικότητα, φαίνεται να είναι εσφαλμένη.

Πράγματι, όπως συνεχίζουν να τονίζουν ορισμένοι θαρραλέα αισιόδοξοι επενδυτές, η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού σε ορισμένα σημεία του κόσμου είναι ενθαρρυντική. Από μόνο του όμως αυτό δεν είναι αρκετά ενθαρρυντικό, ώστε να στηρίξει ένα άλμα 26% του S&P 500 τον τελευταίο μήνα. Όπως προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ο chief global equity strategist της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, «αυτό το ράλι στις αγορές μετοχών είναι πιθανότατα παρατραβηγμένο και υπερβολικά γρήγορο και πιθανότατα εξακολουθούν να υπάρχουν πτωτικά ρίσκα από εδώ».

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι ένας από τους απλούστερους και πιο ξεκάθαρους τρόπους που έχει η αγορά για να πει πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει βαθύτατα προβλήματα και πως οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι αεροπορικές εταιρείες και τα νοικοκυριά δεν αναμένουν να επιστρέψουν σύντομα στις δραστηριότητές τους.

Με τη σειρά του, αυτό υποδηλώνει πως οι επενδυτές παραμένουν υπερβολικά αισιόδοξοι για την ταχύτητα και τη δύναμη με την οποία οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν από τα lockdown, που στόχο έχουν να περιορίσουν τον κορωνοϊό. Άλλωστε, ο S&P βρίσκεται τώρα εκεί που ήταν τον περασμένο Ιούνιο.

«Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ άσχημο για τα κέρδη», ανέφερε η chief markets strategist της JP Morgan Asset Management, Karen Ward. «Νομίζουμε πως η αγορά εξακολουθεί να είναι λίγο αισιόδοξη… αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί».

Οποιοσδήποτε εξακολουθεί να αγοράζει στην πτώση τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου και αρνείται να ακούσει την επιχειρηματολογία για ακόμα μεγαλύτερη πτώση, θα πρέπει να ακούσει τον υπόκωφο γδούπο των traders πετρελαίου, που χτυπούν τα κεφάλια τους στα γραφεία τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου