1/4/2020
Λόγω κορωνοϊού οι κοινωνικές επαφές «παγώνουν» και η ζήτηση για άνθη και φυτά καταρρέει. Σε Ολλανδία και Γερμανία απελπισμένοι παραγωγοί πετούν μαζικά τα λουλούδια τους στην ανακύκλωση ή τα χαρίζουν σε περαστικούς.
Κανείς δεν τα έχει πραγματικά ανάγκη. Και σε περιόδους κρίσεων ο κόσμος επικεντρώνεται στα απολύτως απαραίτητα, στα οποία, είτε το θέλουμε, είτε όχι δεν περιλαμβάνονται τα λουλούδια. Υπό κανονικές συνθήκες με το ξεκίνημα της άνοιξης πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν άνθη ή φυτά για το σπίτι ή για δώρα. Η κρίση του κορωνοϊού όμως έχει σχεδόν μηδενίσει τη ζήτηση για λουλούδια, τα οποία καταλήγουν ολοένα και συχνότερα στην ανακύκλωση. Και είναι η περίοδος του Πάσχα, η σημαντικότερη περίοδος του χρόνου για τους παραγωγούς και τους ανθοπώλες.
Η Ολλανδία ανήκει στους μεγαλύτερους παραγωγούς ανθέων στον κόσμο. Τέτοιες μέρες παντού στη χώρα συναντάς τεράστιες εκτάσεις γεμάτες ροζ, κόκκινες, κίτρινες και μωβ τουλίπες. Το διάσημο και δημοφιλές φωτογραφικό μοτίβο των τουριστών παραμένει φέτος ανεκμετάλλευτο. Από τα σημεία πώλησης των παραγωγών δίπλα στις καλλιέργειες περνούν ελάχιστοι πελάτες παρά τις εκπληκτικές προσφορές, όπως 50 τουλίπες και 5 μόλις ευρώ. Το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που συρρέουν συνήθως αυτή την εποχή στην Ολλανδία έμειναν φέτος στα σπίτια τους.
Η Ολλανδία εξάγει ετησίως άνθη αξίας 6 δις
Κάθε χρόνο οι Ολλανδοί εξάγουν φυτά και λουλούδια αξίας περίπου 6 δις ευρώ. Λόγω των αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού οι εξαγωγές έχουν σχεδόν σταματήσει. Το κλείσιμο των συνόρων και η έλλειψη αγορών οδηγούν τους παραγωγούς στο χείλος της χρεοκοπίας, δηλώνει ο Μισέλ βαν Σι εκπρόσωπος της Royal Flora Holland. Κανονικά τον Μάρτιο οι δημοπρασίες ανθέων, έξω από το Άμστερνταμ, σφύζουν από ζωή. Κάθε χρόνο οι Ολλανδοί καλλιεργητές πωλούν εδώ περίπου 12 δισεκατομμύρια φυτά και λουλούδια. Και τώρα; Η αγορά απλά δεν κινείται. Γενέθλια, βαπτίσεις και γάμοι είτε αναβάλλονται, είτε λαμβάνουν χώρα σε κλειστό κύκλο. Οι επισκέψεις σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και σπίτια απαγορεύονται. «Όταν δεν επισκέπτεσαι πια κανέναν δεν αγοράζεις λουλούδια», συνοψίζει την δραματική κατάσταση ο Μισέλ βαν Σι.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Γερμανία. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μεγαλεμπόρων ανθέων Νόρμπερτ Ένγκλερ λέει ότι τουλίπες, πρίμουλα και μενεξέδες καταλήγουν στην ανακύκλωση. Οι ζημιές κυμαίνονται γύρω στο 80%, λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας. Τα σημεία πώλησης στα σουπερμάρκετ, όπου πωλούνται συνήθως λουλούδια από την Αφρική παραμένουν άδεια, διότι οι μεταφορές ανθέων από εκεί έχουν σταματήσεις, εξηγεί ο Νόρμπερτ Ένγκλερ. Για ζημίες μέχρι και 70% κάνει λόγο και η Royal Flora Holland εκτιμώντας ότι αν συνεχιστεί η κρίση και τους επόμενους μήνες οι ζημιές του κλάδου θα ανέλθουν στα 2 με 3 δις ευρώ.
Χρυσές δουλειές κάνει ένα drive-in ανθοπωλείο
«Όταν ξεκίνησε η κρίση, πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα εξακολουθούσε να αγοράζει λουλούδια», λέει ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας μεγαλεμπόρων ανθέων. Σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας τα ανθοπωλεία έκλεισαν, ενώ σε άλλα που παραμένουν ανοιχτά οι πελάτες δεν ψωνίζουν ίσως επειδή θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα φοβούμενοι χειρότερες μέρες, εκτιμά ο Νόρμπερτ Ένγκλερ.
Υπάρχει όμως ένας παραγωγός που αισιοδοξεί. Πρόκειται για τον Ολλανδό Γερούν Πάου, ο οποίος στην πόλη Χορν δημιούργησε ένα drive-in ανθοπωλείο, στο οποίο πελάτες και πωλητές κρατούν την ενδεδειγμένη απόσταση ασφαλείας. Στο σημείο πώλησης σχηματίζονται κάθε μέρα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων. Η ιδέα του Ολλανδού παραγωγού για ένα drive-in με τουλίπες είναι ήδη ιστορία επιτυχίας. Πελάτες από την ευρύτερη περιοχή έρχονται για να αγοράσουν τα λουλούδια του. Και αυτό δεν είναι λίγο στους καιρούς που ζούμε.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου