11/5/2020
Η βιομηχανία κάνναβης καταγράφει ρεκόρ διάθεσης προϊόντων της αυτήν την εποχή. Λόγω κορωνοϊού οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν. Βέβαια ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος.
Η κάνναβη φαίνεται να έχει την ίδια σημασία, όπως το γάλα και το ψωμί; Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο. Κι όμως στην εποχή του κορωνοϊού επιβεβαιώνεται η σημασία της και από επίσημες υπηρεσίες, τουλάχιστον σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου, παρά το Lockdown, τα καταστήματα πώλησης ειδών κάνναβης μένουν ανοιχτά, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι φούρνοι. “Αυτό δείχνει το μεγάλο βαθμό που η κάνναβη βρίσκεται στο κέντρο της κοινωνίας” ερμηνεύει ο Στέφεν Μέρφυ, αναλυτής του κλάδου, την απόφαση ορισμένων αμερικανικών πολιτειών να κατατάξουν την κάνναβη ανάμεσα στα απαραίτητα αγαθά (essential good).
Η εταιρεία του Prohibition Partners αποτελεί πρότυπο προώθησης αυτού του πράσινου φυτού. Περίπου 40 εργαζόμενοι δουλεύουν στο Λονδίνο, την Βαρκελώνη και το Δουβλίνο μαζί με τον Μέρφυ. Αναλύουν την παγκόσμια αγορά κάνναβης, κάνουν μελέτες για την οικονομία, την επιστήμη και την πολιτική και όλα αυτά χωρίς καμιά εξάρτηση, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν. “Η κρίση του κορωνοϊού έκανε τους επενδυτές εμφανώς προσεκτικότερους, κι αυτό το παρατηρεί κανείς ιδιαίτερο στον συγκεκριμένο κλάδο” υποστηρίζει ο ειδικός. “Η βιομηχανία είναι σχετικά νέα, χρειάζεται χρήματα για λόμπι, τεχνολογία, μηχανές και προσωπικό. Παρατηρούμε ότι ορισμένες εταιρείες με μεγάλη δυσκολία χρηματοδοτούνται”.
Ρεκόρ πωλήσεων λόγω Lockdown
Ίσως να οφείλεται στο ότι η καλλιέργεια κάνναβης δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Εκτός από την αρνητική εικόνα ενός περιθωριακού να καπνίζει χασίς υπάρχουν εταιρείες που “καταποντίστηκαν” και μαζί τους τα χρήματα πολλών επενδυτών. Κυρίως στον Καναδά, την κατεξοχήν χώρα του χόρτου, όπως λέγεται, η νομιμοποίηση της κάνναβης είχε απογοητευτικά αποτελέσματα για τη βιομηχανία. Η αναμενόμενη έκρηξη κερδών έμεινε μόνο ως προσδοκία.
Γι αυτό και οι τιμές μετοχών όλων των επιχειρήσεων κάνναβης υπέστησαν κατακόρυφη πτώση. “Οι επενδυτές είδαν τα πράγματα πιο ρεαλιστικά σε ότι αφορά τη δυναμική της κάνναβης” υπογραμμίζει ο Στέφεν Μέρφυ. Πολλοί επιχειρηματίες πάγωσαν σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους και περιέκοψαν θέσεις εργασίας. Η Canopy Growth, που θεωρούνταν η μεγαλύτερη εταιρία κάνναβης, με έδρα το Οντάριο, μείωσε κάπως τον κύκλο εργασιών στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Αλλά από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια με τον κορωνοϊό οι ειδήσεις από τις εταιρείες του κλάδου είναι θετικές.
Όταν εξαγγέλθηκε το Lockdown στις ΗΠΑ, σε μερικές ημέρες του Μαρτίου οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ακόμη και στον Καναδά πωλείται περισσότερο χόρτο, την ώρα που τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν κλείσει. Ο Καναδάς είναι η μόνη από τις βιομηχανικές χώρες,. όπου η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης ισχύει σε όλη την επικράτειά της. Στις 19 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει δημοσκόπηση ανάμεσα στους πολίτες της και οι ΗΠΑ ίσως ακολουθήσουν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως τουλάχιστον πιστεύει ο Μέρφυ. Σε 33 πολιτείες επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους ή γενικώς, αλλά οι ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν τη χρήση της. “Κανείς δεν θέλει να αφήσει αυτούς τους ψηφοφόρους στους εκλογικούς αντίπαλους, ούτε και ο Τραμπ”.
Καλές επιδόσεις και στη γερμανική αγορά
Απαγόρευση της χρήσης κάνναβης ισχύει και στη Γερμανία. Εδώ και πάνω από τρία χρόνια όμως όσοι πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, μπορούν να προμηθευτούν παρασκευάσματα με βάση την κάνναβη για θεραπευτικούς λόγους μετά από ιατρική συνταγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνονται από την ασφάλεια υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ειδών και Ιατρικών Παρασκευασμάτων μέχρι τέλος του 2019 η καμπύλη κατανάλωσης συνεχώς ανεβαίνει. Ο τζίρος από την πώληση προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους ανήλθε πέρυσι στα 120 εκατ. ευρώ.
Ο ανταγωνισμός σε αυτόν τον κλάδο οικονομίας είναι πολύ σκληρός. Στο μεταξύ πάνω από 50 επιχειρήσεις έχουν λάβει άδεια εισαγωγής τέτοιων παρασκευασμάτων, αναφέρεται στο περιοδικό του κλάδου Marijuana Business Daily. Ακόμη δεν μπορεί να αξιολογηθεί, εάν η κορωνοκρίση επηρέασε το τζίρο στη Γερμανία, Ο Γίργκεν Νοϊμάιερ, διευθυντής του συνδέσμου οικονομίας κάνναβης, υποθέτει ότι από καιρό δεν καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ασθενών. ΄Ίσως λόγω έλλειψης προστατευτικού ρουχισμού λόγω του νέου ιού”, όπως πιστεύει.
Συγκεκριμένα, στη Γερμανία ο έλεγχος των φύλλων του φυτού γίνεται στα φαρμακεία. Εκεί γίνεται η εκτέλεση και διάθεση της συνταγής. Επειδή πολλοί ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας με μάσκες και ειδικό ρουχισμό. Επιπλέον πολλοί από αυτούς δεν πηγαίνουν στο γιατρό κι αυτό ενδεχομένως να μείωσε τον αριθμό της συνταγογράφησης. Μέχρι τώρα μεγάλη ποσότητα κάνναβης προέρχεται από την Ολλανδία και τον Καναδά. Αλλά ο κορωνοιός επιδρά αρνητικά και στον τομέα των logistics, υποστηρίζει ο Στέφεν Μέρφυ από την Prohibition Partners. Ήδη πριν το ξέσπασμα της επιδημίας φαρμακοποιοί και ασθενείς διαπίστωναν ελλείψεις, αυτό κενό θα μπορούσε να καλύψει τώρα ελεγχόμενη καλλιέργεια κάνναβης μέσα στη Γερμανία.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου