Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Άνοιξαν τα γαλλογερμανικά σύνορα


16/6/2020

Τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ άνοιξαν σχεδόν όλα. Γάλλοι και Γερμανοί χαίρονται στο Κελ και το Στρασβούργο μετά το τέλος των ελέγχων. Εντυπώσεις από τα γαλλογερμανικά σύνορα.

Πάνω στη λευκή κομψή γέφυρα του Ρήνου ανάμεσα στο Κελ στη Γερμανία και το Στρασβούργο στη Γαλλία τα ερωτευμένα ζευγαράκια φέρνουν και κρεμούν τα μικρά λουκέτα που συμβολίζουν την αγάπη τους. Η Κορίν και ο Ντέντλεφ κρέμασαν στη γέφυρα και αυτοί το δικό τους λουκετάκι αλλά πάει καιρός. Για τα γαλλογερμανικά ζευγάρια οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι μιας και δεν μπορούσαν να συναντηθούν. Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έκαναν τις επισκέψεις και τις εμπορικές συναλλαγές πολύ δύσκολες μεταξύ των δυο πλευρών του ποταμού.

Και ο Στέφαν Πράις διατηρεί μια ‘διασυνοριακή’ σχέση. Το ξαφνικό κλείσιμο των συνόρων και το σταμάτημα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών μέσα στο Σένγκεν ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό. «Η φίλη μου ήρθε στη Γερμανία μια ημέρα πριν κλείσουν τα σύνορα με τη Γαλλία. Είχαμε τύχη, ωστόσο άλλα ζευγάρια δεν μπορούσαν να συναντηθούν για πολλές εβδομάδες» λέει ο Στέφαν Πράις.

Την περασμένη Κυριακή μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του διαδήλωσε πάνω στη γέφυρα υπέρ των ανοιχτών συνόρων παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία και η γαλλική αστυνομία εγκατέλειψαν και τα τελευταία φυλάκιά τους.


Βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας το κλείσιμο των συνόρων;

Για τον Πέτερ Κλάις όμως ο οποίος πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία για το άνοιγμα των εσωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, δεν αρκεί αυτή η κίνηση και απαιτεί «να δημιουργηθούν αυτές οι δομές που θα κάνουν αδύνατη τη χρήση ‘εθνικών αντανακλαστικών’ που θα δίνουν την ευκαιρία στους πολιτικούς να κλείνουν τα σύνορα». Όπως λέει, το κλείσιμο των συνόρων δεν ξέρει εάν πραγματικά συνεισέφερε στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των συνόρων έχει διαφορετική άποψη. Πιστεύει πως το κλείσιμο των συνόρων βοήθησε ώστε ο ιός να κρατηθεί μακριά. Ο Πέτερ Κλάις θα ήθελε πάντως στο μέλλον σε παρόμοιες περιπτώσεις να ερωτάται και ο λαός για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

Οι κάτοικοι πάντως και από τις δυο πλευρές του Ρήνου χαίρονται πολύ όπως για παράδειγμα ο φοιτητής Τεό Πρεσταβιόν. «Έχουμε συνηθίσει να περνάμε εύκολα τα σύνορα και οι άνθρωποι θύμωσαν εδώ με τους πολιτικούς που πήραν ξαφνικά αυτή την απόφαση» λέει.


Τα ανοιχτά σύνορα είναι μια αναγκαιότητα

Πραγματικά κλειστά δεν ήταν όμως ποτέ τα σύνορα μεταξύ των 26 κρατών μελών που έχουν υπογράψει την συμφωνία του Σένκγκεν. Η κυκλοφορία αγαθών συνέχισε να γίνεται κανονικά αλλά και οι εργαζόμενοι μπορούσαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων να κυκλοφορούν ελεύθερα. Που και που γίνονταν μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους περαστικούς πάνω στη γέφυρα.

Για τους ανθρώπους στην περιοχή, όπως τον Στέφαν Πράις, οι πολιτικοί στο μέλλον θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα. «Όταν ελήφθησαν τα μέτρα κανένας δεν είχε υπόψη του στο Βερολίνο ή στο Παρίσι πώς περνάμε εμείς εδώ. Τώρα μας λένε πηγαίνετε διακοπές στην Ιταλία ή την Ισπανία. Για εμάς εδώ στην περιοχή το άνοιγμα των συνόρων δεν είναι διακοπές αλλά αναγκαιότητα» τονίζει.

Τώρα τα 22 από τα 26 κράτη που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Σένγκεν έχουν ανοιχτά σύνορα. Μόνο στη Σουηδία,  Φιλανδία,  Ισπανία και Νορβηγία ισχύουν ακόμα περιορισμοί. Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης παραμένουν ωστόσο κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Πηγή Deutsche Welle
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου