Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για Αυστρία, Βέλγιο και Ολλανδία


3/7/2020

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέπεμψε χθες η Κομισιόν την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την 4η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως οι τρεις χώρες δεν υιοθέτησαν πλήρως την οδηγία AMLD4 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στις 26 Ιουνίου του 2017 και για τον λόγο αυτό υπέβαλε αίτημα στο ΔΕΕ να τους επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.

Η ευρωπαϊκή οδηγία περιλαμβάνει κανόνες για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ άλλων τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, τις προπληρωμένες κάρτες και τις εταιρείες-βιτρίνες. Σύμφωνα με το πόρισμα της Κομισιόν, οι τρεις χώρες αμέλησαν να μεταφέρουν στα εθνικά τους δίκαια θεμελιώδεις κανόνες σχετικά με τη νομιμοποίηση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίοι τίθενται στο πλαίσιο της AMLD4.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία δεν συμμορφώθηκε με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τα στοιχήματα και τα τυχερά παίγνια, ενώ το Βέλγιο δεν διαθέτει τους απαιτούμενους μηχανισμούς για ανταλλαγή εγγράφων και πληροφοριών μεταξύ των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τέλος, το ολλανδικό δίκαιο δεν προβλέπει την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πραγματική κυριότητα εταιρειών και άλλων νομικών οντοτήτων.

Διαδικασία κυρώσεων

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως «έχουμε θέσει ισχυρούς κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια και με αποδοτικότητα». Δικαιολογώντας την απόφαση της Κομισιόν για παραπομπή των τριών χωρών στο ΔΕΕ, συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι, και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, εφαρμόζουν τους κανόνες επιμελώς». «Έχουμε εγκαινιάσει πολλές διαδικασίες κυρώσεων, ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη μεταφορά και εφαρμογή των κανόνων μας», τόνισε, τέλος, ο Ντομπρόβσκις.

Από την εκπνοή της προθεσμίας το καλοκαίρι του 2017, η Κομισιόν ξεκίνησε ελέγχους σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στα εθνικά τους δίκαια. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι εκείνο το σημείο, καμία χώρα δεν είχε επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας AMLD4.

Έκτοτε, η Κομισιόν έχει εντοπίσει ορισμένα κράτη-μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει τους τελευταίους κανόνες σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ των 16 χωρών που δεν είχαν ειδοποιήσει την Κομισιόν για εφαρμογή των κανόνων. Το 2017 δέχθηκε αίτημα από την Επιτροπή για συμμόρφωση στους ευρωπαϊκούς κανόνες (αιτιολογημένη γνώμη). Η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν ήδη επίσης λάβει ειδοποιήσεις από την αρχή του έτους για την καθυστέρηση εφαρμογής της νέας οδηγίας.

Πρόοδος στην Κύπρο

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Κύπρο, η επιτροπή αξιολόγησης των μέτρων που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος είχε κάνει λόγο για πρόοδο, αλλά και για σημαντικές αδυναμίες του κυπριακού συστήματος.

Η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα αξιών και διαφάνειας, είχε τονίσει παλαιότερα πως το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας απασχολούν και επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία ευρωπαϊκή χώρα να γίνει ο αδύναμος κρίκος. Τα χρήματα που ξεπλένονται σε μια χώρα μπορούν να υποστηρίξουν και συχνά υποστηρίζουν τα εγκλήματα σε άλλη χώρα. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτούμε από όλα τα κράτη-μέλη να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος, ώστε να στερέψουν τις εγκληματικές και τρομοκρατικές χρηματοδοτήσεις», είχε υπογραμμίσει η Γιούροβα. Η ίδια μάλιστα είχε τονίσει πέρυσι πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και ως θέμα υψηλής προτεραιότητας την υιοθέτηση των σχετικών μέτρων από τα κράτη-μέλη

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου