2/7/2020
Όποιος πιλότος δεν πετά τακτικά, χάνει την άδειά του. Τι Θα γίνει όταν ο στόλος μιας αεροπορικής εταιρίας, που ήταν καθηλωμένος στο έδαφος, ξαναρχίσει να πετά; Θα υπάρχουν αρκετοί πιλότοι με έγκυρες άδειες;
Ο Νιλς Βούλκοπ μόλις πήρε το πρόγραμμα πτήσεων. «Κάθε μέρα υπάρχει ένα Χ1, που σημαίνει ότι δεν είμαι προγραμματισμένος». Ο Νιλς είναι 51 χρόνων, πιλότος της Lufthansa με προϋπηρεσία 25 χρόνια στο πιλοτήριο, εκ των οποίων τα τελευταία δέκα στην αριστερή θέση ενός Airbus A 320. Με αυτό τον τύπου αεροσκάφους μέσων αποστάσεων χρησιμοποιούσε η Lufthansa πάνω από 160 κομμάτια. Μετά την κρίση του κορωνοϊού πόσα από αυτά θα ξαναπετάξουν, παραμένει άγνωστο. Μερικά βρίσκονται σταθμευμένα για περισσότερο διάστημα στο ισπανικό αεροδρόμιο Τερουέλ. Από τον περασμένο Μάρτιο ο Βούκοπ δεν άγγιξε το χειριστήριο. «Δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι θα παρέμενα στο έδαφος για τόσο καιρό» λέει ο πιλότος. Του λείπει η δουλειά του. «Απολάμβανα τη διαδρομή, ήταν διασκέδαση για μένα».
Υπό την απειλή μακράς ανεργίας
Εδώ και τρεις μήνες δεν έχει βγει από τη βόρεια Γερμανία, όπου κατοικεί. «Όλοι οι συνάδελφοί μου είναι πανευτυχείς, όταν βλέπουν ότι είναι προγραμματισμένοι για να πετάξουν, γιατί η Lufthansa δεν μπορεί ακόμη να σχεδιάσει με βεβαιότητα τις πτήσεις της. Προγραμματισμένες πτήσεις πολύ συχνά ακυρώνονται, επειδή για παράδειγμα η χώρα προορισμού κρατά τα σύνορά της κλειστά, παρά τις εξαγγελίες της. Τον Ιούνιο ελάχιστες πτήσεις έγιναν από τα 250 δικά της αεροσκάφη. Μαζί με αυτά των θυγατρικών της γύρω στα 750, τα 200 θα παραμείνουν στο έδαφος».
Μια στις 7 θέσεις πιλότου κινδυνεύει από τις απαραίτητες μαζικές απολύσεις, εξήγγειλε πρόσφατα ο Μίχαελ Μίγκερμαν, επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικού της Lufthansa. Το συνδικάτο πιλότων Cockpit (VC) παρόλα αυτά δεν περιμένει ότι θα απολυθούν πιλότοι. «Πιθανόν να διαγραφούν θέσεις εργασίας, αλλά πιστεύουμε ότι το προσωπικό χρειάζεται και ότι μελλοντικά θα γίνουν μετεκπαιδεύσεις, έτσι ώστε να μην πέσουν κεφάλια στη Lufthansa» τονίζει ο Γιάνις Σμιτ, εκπρόσωπος του VC. Ο ίδιος επλήγη σοβαρά, επειδή εργαζόταν στην πρώην θυγατρική της Air-Berlin, την περιφερειακή Luftfahrtgesellschaft Wagner, με έδρα το Ντίσελντορφ, που πετούσε τελευταία για τη Eurowings και κήρυξε πτώχευσε στη συνέχεια. «Υπολογίζουμε ότι στη Γερμανία υπάρχουν μέχρι 22.000 πιλότοι, εξ αυτών οι 1200 απειλούνται άμεσα με ανεργία» λέει ο Σμιτ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Cockpit (ECA) προειδοποιεί. «Χιλιάδες άλλοι θα προστεθούν στους άνεργους της Ευρώπης» αναφέρει. Όμως ο Βούλκοπ, όπως και ο Σμιτ, είναι αισιόδοξοι, γιατί η Lufthansa βρισκόταν στην πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Έχω ακόμη 14 χρόνια εργασίας, οι πιλότοι επιβατικών αεροσκαφών πρέπει να πηγαίνουν στη σύνταξη στα 65, έχω περάσει το μέσο της καριέρας μου» λέει. Και κάνει αναφορά στην οκτάχρονη εκπαίδευση για να γίνει κανείς πιλότος, που είναι τόσο ακριβή, που εργαζόμενοι και εργοδότες για ψύλλου πήδημα δεν προχωρούσαν σε απολύσεις ή σε αλλαγή επαγγέλματος.
Κίνδυνος για την άδεια πιλότου
«Κίνδυνο διατρέχουν όλοι, αλλά στις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες υπάρχει πλέγμα συμβολαίων και μηχανισμών εξασφάλισης» εκτιμά ο Σμιτ για την κατάσταση. «Βασικά πιστεύω ότι σε δύο με τρία χρόνια θα επιστρέψει το παλιό επίπεδο επιβατών και οι εργαζόμενοι θα χρειάζονται. Το θέμα είναι τι κάνει κανείς στο μεσοδιάστημα» καταθέτει τον προβληματικό του ο εκπρόσωπος της VC. Η ερώτηση όμως τίθεται ήδη από τώρα για τους εξόριστους από το cockpit πιλότους. Διότι υπάρχει ένα γεγονός. «Σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα οι πιλότοι χρειάζονται συνεχή πτητική εμπειρία για να διατηρούν εν ισχύ την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή να μπορούν να εργαστούν στην αγορά. Είναι απαραίτητος όρος» λέει η ECA. Το αργότερο κάθε 80 ημέρες οφείλουν οι πιλότοι να αποδεικνύουν ότι προσγείωσαν και απογείωσαν 3 φορές ένα αεροσκάφος, κάτι που είναι αδύνατο σε εποχή πανδημίας. Ακόμη και στον εξομοιωτή θα αρκούσε, αλλά κι αυτοί είναι κλειστοί. Η άδεια του Γιάνη Σμιτ, ο οποίος όντας άνεργος δεν πετά, λήγει τον Μάρτιο του 2021. «Μετά ή θα πρέπει να την ανανεώσω ιδιωτικά ή θα με βοηθήσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας ή ένας νέος εργοδότης, ειδάλλως πρέπει να πληρώσω από την τσέπη μου» φοβάται. «Μπορεί να μου κοστίσει ανετότατα 2000 ευρώ». Πολλά χρήματα για έναν άνεργο πιλότο.
Το διάστημα της αναγκαστικής παραμονής στο έδαφος οι πιλότοι δεν κάνουν τίποτα εκτός από τακτοποίηση διάφορων γραφειοκρατικών διαδικασιών «Βρήκα ένα νέο χόμπι, παρατήρηση με κιάλια ανεμόπτερων μαζί με τους γιους μου», χαριτολογεί ο Βουκοπ. «Αλλά είναι σαφές ότι κάποτε θα πρέπει να πετάξω και ο ίδιος». Σε περίπτωση που έρθει αυτή η στιγμή, όλοι οι πιλότοι θα πρέπει να περάσουν εξάσκηση 3 με 4 ημερών στον εξομοιωτή πτήσεων. «Και μέχρις ότου όλοι οι πιλότοι παρατείνουν την άδεια πτήσεων και αποκτήσουν νέα προσόντα, μπορεί να περάσουν μήνες ή ακόμη και χρόνια» προειδοποιεί ο εκπρόσωπος των πιλότων. Δεν αποκλείεται δε πολλές εταιρείες να μην μπορούν να ανταποκριθούν, εάν ξαναρχίσουν οι πτήσεις κανονικά. Ένα πάντως είναι βέβαιο για τον Βούλκοπ. «Να παίρνεις σχετικά πολλά λεφτά και να κάθεσαι είναι περίεργο».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου