9/7/2020
Μετά από απανωτά χρόνια απωλειών το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θέλει επιτέλους να επιστρέψει, μετά από ένα χρόνο ριζικής αναδιάρθρωσης, στην κερδοφορία. Εάν το “επιτρέψει” και ο κορωνοϊός
Με ολίγη δόση οίησης ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ κάνει λόγο για μιαν “ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση”. Στο ιωβηλαίο των 150 χρόνων που συμπληρώνεται φέτος ο νεώτερος σε ηλικία διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία της τράπεζας κατεβάζει τον πήχη των αξιώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο του μεγαλύτερου στη Γερμανία χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και θέλει να οδηγήσει την τράπεζα πίσω στις ρίζες της. Το μήνυμα του Σέβινγκ ήταν απλό, όταν στις 7 Ιουλίου του 2019 παρουσίαζε το σχέδιό του για τη ριζική αναδιαμόρφωση της τράπεζας: “H Deutsche Bank εστιάζει τώρα σε ό,τι μπορεί καλύτερα να κάνει”. Που σημαίνει, συναλλαγές με μικρομεσαίες εταιρείες, οικογενειακές επιχειρήσεις και πολυεθνικούς κολοσσούς.
Φιλότιμες προσπάθειες της νυν ηγεσίας
Ο δρόμος προς τα εκεί είναι φυσικά μακρύς και δύσκολος. Τώρα ενέσκηψε και η πανδημία και η ευφορία στην έδρα του ιδρύματος στην Φρανκφούρτη έχει εξανεμιστεί. Η ελπίδα ότι εισηγμένη στο χρηματιστήριο η τράπεζα μετά από πέντε χρόνια συνεχών απωλειών θα μπορούσε επιτέλους το 2020 να σηκώσει κεφάλι, εκ των πραγμάτων δεν επιβεβαιώθηκε. Αναλυτές εκτιμούν ότι κι αυτή η χρονιά θα τελειώσει με απώλειες πολλών δις ευρώ. Ωστόσο, σε ένα σημείο η ηγεσία της Deutsche Bank αισθάνεται να δικαιώνεται. “Μέχρι σήμερα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα ή ακόμη καλύτερα, οι στόχοι για το 2022 ισχύουν” είπε ο Φαμπρίτσιο Καμπέλι, αρμόδιος στο διοικητικό συμβούλιο για την εφαρμογή της νέας στρατηγικής, σε συνέντευξη στη Handelsblatt, αρχές Ιουλίου. “Διακατεχόμαστε από την πεποίθηση ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα μειώσουμε τα αναθεωρημένα κόστη”. Ο Καμπέλι παραδέχθηκε ότι η πανδημία κάνει πολύπλοκη τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της τράπεζας, αλλά η στρατηγική λειτουργεί. “Το έδειξαν οι περασμένοι μήνες” προσθέτει. Τι ακριβώς έδειξαν: Ότι μέσα στο λιγότερο δυνατό χρόνο άλλαξε ο τρόπος συνολικής διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας, περιορίστηκε το επικίνδυνο Investment Βanking και προχώρησε η ενσωμάτωση της Postbank.
“Την ίδια ώρα καταφέραμε να αυξήσουμε τις αποδόσεις στη μητρική τράπεζα, το πρώτο τρίμηνο κατά 7%, παρά την κορωνοκρίση” θυμίζει ο Καμπέλι. Η διαχείριση της τράπεζας δεν θέλει να επιβραδύνει στη πορεία αναδιάρθρωσης λόγω της πανδημίας. “Ως Deutsche Bank πρέπει να γίνουμε πιο επικερδείς από ότι μέχρι τώρα, εάν θέλουμε να διαδραματίσουμε ρόλο στην σταθεροποίησης της Ευρώπης” υποστήριξε ο Σέβινγκ στη συνέλευση μετόχων που έγινε τον περασμένο Μάιο διαδικτυακά προσθέτοντας ότι η “διαδικασία αναδιαμόρφωσης που ξεκίνησε πέρυσι είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Deutsche Bank προς μια βιώσιμη κερδοφορία σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού”.
Η άγνωστη παράμετρος του κορωνοϊού
Το διοικητικό συμβούλιο παραμένει πιστό στους στόχους που έβαλε. Να μειώσει μέχρι τέλος του 2022 τον αριθμό των απασχολούμενων με πλήρες ωράριο κατά 18.000 παγκοσμίως. Κλείσιμο παραρτημάτων, όπως κάνει η Commerzbank, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα. Σε ολόκληρη τη Γερμανία η Deutsche Bank έχει 500 υποκαταστήματα, η Postbank άλλα 800. Βέβαια, όπως και οι άλλες τράπεζες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έκλεισε προσωρινά κάποια υποκαταστήματα, και όπως και άλλες τράπεζες, αποφάσισε να μην τα ξανανοίξει. Το ότι ο Κρίστιαν Σέβινγκ μετά από οικονομικές απώλειες χρόνων, ποινές δισεκατομμυρίων λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας και δισταγμών προκατόχων του για βαθιές μεταρρυθμίσεις, δείχνει τώρα αποφασισμένος, καταγράφεται θετικά στις αγορές. Θετικά αποτιμήθηκε και το ότι αρχές Ιουνίου, λίγο μετά την αποτυχία συγχώνευσης με την Commerzbank, ο επικεφαλής της Deutsche Bank παρουσίασε ένα ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Την ίδια ώρα η Commerzbank χρειάστηκε να φτάσει το φθινόπωρο για να κάνει κάποια διστακτικά βήματα και τώρα να διολισθήσει σε κρίση ηγεσίας εν μέσω συζητήσεων για αυστηρότερα μέτρα λιτότητας. Η μετοχή της Deutsche Bank παρά τη φετινή κρίση τα κατάφερε καλά. Ναι μεν έχασε από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Μαρτίου πάνω από το μισό της αξίας της, αλλά από τότε κατάφερε να προσεγγίσει τις τότε καλές της επιδόσεις.
Μακροπρόθεσμα ωστόσο η μετοχή της Deutsche Bank ανήκει στους μεγάλους χαμένους της χρηματοπιστωτικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, τόσο σε ότι αφορά στους πιστωτικούς τίτλους, όσο και σε σχέση με άλλα αξιόγραφα. Παρά ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις, για να βελτιώσει την κεφαλαιακή της κατάσταση, η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Bank ανέρχεται μόνο στα 18 δις ευρώ. Με βάση αυτό το δεδομένο κατατάσσεται σε θέση κάτω από το μέσο των εισηγμένων κολοσσών. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης το 2007 η χρηματιστηριακή της αξία ήταν πάνω από 60 δις ευρώ και κατατάσσονταν ανάμεσα στις 30 πιο πολύτιμες εταιρείες του γερμανικού χρηματιστηρίου. Ο αναλυτής της τράπεζας DZ Μάρκους Μίσκερ αξιολογεί θετικά τα βήματα ριζικής αναδιάρθρωσης που επέτυχε η Deutsche Bank τέλος Ιουνίου, αλλά το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο παραμένει σε φάση αναδιοργάνωσης χωρίς να αποκλείονται “πισωγυρίσματα σε περίπτωση που η κρίση κορωνοϊού δεν εξελιχθεί ευνοϊκά”.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου