2/9/2020
Το παγκόσμιο εμπόριο τείνει να ανακάμψει από το πλήγμα της πανδημίας ταχύτερα από όσο ανέκαμψε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ, τα προϊόντα που φορτώνονται για να εξαχθούν επιστρέφουν ήδη σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα στα οποία επανήλθαν ένα και πλέον έτος μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η τρέχουσα κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία». Ειδικότερα, το εν λόγω ινστιτούτο υποστηρίζει πως οι εκτιμήσεις του επιβεβαιώνονται από τη δραστηριότητα στις φορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων σε καθοριστικές για το εμπόριο περιοχές σε Ασία, Ευρώπη και στο σύνολο της αμερικανικής ηπείρου. Τείνουν μάλιστα να επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα, στα επίπεδα που θα ήταν φυσιολογικά για τον Αύγουστο χωρίς να έχει προηγηθεί η πανδημία.
Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του Κιέλου είναι πιο αισιόδοξες από εκείνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που προ ημερών χαρακτήρισε «υπερβολικά αισιόδοξες» τις προβλέψεις όσων μιλούν για ταχύτατη ανάκαμψη μέσα στο επόμενο έτος. Την αισιοδοξία του συμμερίζεται, πάντως, μερικώς το ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια του οποίου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μίλησε τη Δευτέρα για «επιστροφή του εμπορίου».
Την ίδια στιγμή, όμως, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν παρασύρονται από την ανάκαμψη. Αντιθέτως, προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα για να θωρακιστούν έναντι ενδεχόμενου νέου πλήγματος. Στη διάρκεια του Αυγούστου οι επιχειρήσεις της Ευρώπης μείωσαν το προσωπικό τους και τα αποθέματά τους σε πρώτες ύλες και ημιτελή προϊόντα μεταποίησης αντί να παραγγέλνουν προμήθειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η HIS Markit, ανάλογη είναι η κατάσταση και στις επιχειρήσεις χωρών της Ασίας, με την απασχόληση να μειώνεται σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν. Παράλληλα, όμως, οι παραγγελίες επιβραδύνθηκαν τον Αύγουστο.
Εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο σχετικός δείκτης του μεταποιητικού τομέα κατατείνει σε συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου για δεύτερο συναπτό μήνα. Σύμφωνα πάντως με την ΕΚΤ, η πορεία προς την ανάκαμψη θα είναι αργή. Ο χαμηλός πληθωρισμός παραμένει αιτία ανησυχίας, σύμφωνα με την τράπεζα, καθώς οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Στις ΗΠΑ η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα εμφανίστηκε τον Αύγουστο ελαφρώς ισχυρότερη από την αντίστοιχη της Ευρώπης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου