Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Το ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη να αποφεύγουν την κατάχρηση εξουσίας στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού


14/11/2020

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί για «τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» από τα κράτη στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19 και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες της.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα το οποίο αξιολογεί την κατάσταση σχετικά με τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες στα μέτρα που έχουν παρθεί σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ έναντι 138 κατά, ενώ 49 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, όπου ήταν παρών και ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σχεδόν όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., όπου έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Διατήρηση των δημοκρατικών αρχών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Στο ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι τα έκτακτα μέτρα δημιουργούν «τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» και  δίνει έμφαση ότι αυτά θα πρέπει να είναι απαραίτητα , αναλογικά και να είναι προσωρινά όταν επηρεάζουν τη δημοκρατία , το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να «μην καταχραστούν  εξουσίες για να περάσουν νόμους οι οποίοι δεν σχετίζονται με τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες της Covid-19».
Επιπλέον οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη της Ε.Ε.:

- Να βάλουν τέλος στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ή τουλάχιστον να εξηγήσουν τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας και να τις εξασφαλίσουν μέσω των κατάλληλων κοινοβουλευτικών και δικαστικών ελέγχων.
 - Ν’ αποφύγουν τον υπερβολικό περιορισμό της ελευθερίας των συναθροίσεων ή της απαγόρευσης διαδηλώσεων, υιοθετώντας αμφιλεγόμενα μέτρα.
- Ν’ αποφύγουν να υιοθετήσουν μέτρα τα οποία έχουν ολοκληρωτικό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. δικαιώματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή όπως η ντε φάκτο απαγόρευση των αμβλώσεων σε κάποια κράτη-μέλη, ενώ η ανησυχία για τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπει ένα δημοκρατικό debate ή μία ασφαλή διαμαρτυρία.
- Να διατηρήσει το δικαίωμα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, κάτι που σχετίζεται ειδικότερα με αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
- Να εξασφαλίσουν ότι η ισότητα στα δικαιώματα εκείνων που θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές και κατά την προεκλογική περίοδο και να σκεφτούν εναλλακτικές μορφές ψηφοφορίας.
- Να εξασκήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων αυτοσυγκράτησης στον περιορισμό της ελευθέριας της κίνησης, ιδιαίτερα σε σχέση με το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή.
- Να εγγυηθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση εξασφαλίζοντας ότι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Να εγγυηθούν την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου παρ' όλη την πανδημία και να εκκενώσουν αμέσως τους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, μεταφέροντας τους αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
- Να βρουν λύσεις για να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων μέσω της τεχνολογίας και της δικαστικής συνεργασίας για να προστατέψουν τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο εισηγητής Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ δήλωσε: «Αυτή η πανδημία μετατρέπεται στη χειρότερη κρίση στην ιστορία της Ε.Ε. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπληρώνει το καθήκον του απέναντι στους πολίτες, με τον μάχεται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ειδικά όταν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την πανδημία σαν μία δικαιολογία για να επιτεθούν στις ευρωπαϊκές αξίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να διατηρήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και εξασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές στα συγκεκριμένα μέτρα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου