Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας εξ αποστάσεως


2/11/2020

Αναδυόμενη τάση στον κλάδο των αερομεταφορών αποτελεί ο απομακρυσμένος έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας που επιτρέπει τη συρρίκνωση του κόστους συντήρησης των πύργων ελέγχου αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί. Χθες, σε ειδική παρουσίαση προς τους δημοσιογράφους τα στελέχη της γερμανικής ιδιωτικής εταιρείας DFS (ρυθμίζει την εναέρια κυκλοφορία στη Γερμανία) και της αυστριακής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Frequentis, που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, παρουσίασαν το σύστημα του από απόσταση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Frequentis, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της DFS την παροχή υπηρεσιών απομακρυσμένου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, σε αντίθεση με τους συμβατικούς, οι ψηφιακοί πύργοι ελέγχου προσφέρουν περισσότερα εργαλεία διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, ενισχύοντας την ασφάλεια των πτήσεων και των αεροδρομίων.

Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας γίνεται μέσω οθονών που τροφοδοτούνται με υλικό από τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας και τους αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας που έχουν τοποθετηθεί σε ένα αεροδρόμιο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που προσαρμόζεται στο μέγεθος και τη χωρητικότητα ενός αερολιμένα, περιλαμβάνει εργαλεία κι εφαρμογές ανίχνευσης αεροσκαφών και αντικειμένων, παρακολούθησης και επαυξημένης πραγματικότητας. Ετσι, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας αποκτά επιπλέον… μάτια, καθώς η πανοραμική εικόνα των καμερών καλύπτει τα «τυφλά σημεία» των αεροδρομίων, ενώ μέσω των ειδικών αισθητήρων παρέχονται πληροφορίες για την κατάσταση των αεροπλάνων, την ασφάλεια ενός αεροδρομίου και της περιμέτρου αυτού. Μέσω ενός τέτοιου συστήματος ελέγχονται από απομακρυσμένη απόσταση οι πτήσεις –περισσότερες από 15.000 ετησίως– στο γερμανικό αεροδρόμιο του Σααρμπρίκεν.

Παγκοσμίως, την τεχνολογία αυτή έχουν υιοθετήσει οκτώ αεροδρόμια που περιλαμβάνουν εκτός από το Σααρμπρίκεν, την Ερφούρτη, τη Δρέσδη, το Τζέρσεϊ (Ην. Βασίλειο), την Ισλανδία, τη Βιέννη και τη Βραζιλία. Η Frequenties έχει αναλάβει την υλοποίηση αντίστοιχου συστήματος σε ακόμη έξι αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων σε Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία και Δανία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, χθες, απαιτούνται περίπου έως δύο χρόνια για την εγκατάσταση ενός συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, με το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα να περιλαμβάνει εκτός από τις διαδικασίες τοποθέτησης και εκπαίδευσης των ελεγκτών, τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. H Frequenties ιδρύθηκε το 1947, εμφάνισε το 2019 έσοδα ύψους 304 εκατ. ευρώ και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Βιέννης και της Φρανκφούρτης.

Πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου