Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε εποχή κορωνοϊού


12/11/2020

Στο απόγειο της πανδημίας στην πρώτη φάση η Γαλλία έστειλε πάνω από 130 ασθενείς Covid-19 στη Γερμανία. Αυτή τη φορά στέλνει και πάλι, αλλά για άλλους λόγους. Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει εθνικότητες και σύνορα.

Δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία δεν διαφαίνεται κάποια χαλάρωση στο μέτωπο διαχείρισης του κορωνοϊού. Στη βόρεια και κεντρική Γαλλία οι δυνατότητες περίθαλψης σε εντατικές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Στην πόλη Οβέρν μάλιστα ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες περιοχές της χώρας με άδεια κρεβάτια. Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή που ονομάζεται Grand Est και έχει δεχθεί πολλούς ασθενείς από την Οβέρν. Στις συνοριακές με τη Γαλλία περιοχές της Γερμανίας ωστόσο, υπάρχουν ακόμη άδεια κρεβάτια, η κάλυψη δεν ξεπερνά το 40% των διαθέσιμων κλινών. Αλλά και εδώ  οι αρχές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Τυχόν μεταφορά ασθενών στα άδεια κρεβάτια των εντατικών σε γερμανικές συνοριακές πόλεις θα μπορούσε να ανακουφίσει την κατάσταση. 

Δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα

Έτσι οι πρώτοι 4 γάλλοι ασθενείς με Covid-19 μεταφέρθηκαν ήδη την περασμένη εβδομάδα από το περιφερειακό νοσοκομείο Μετς-Τιονβίλ  σε κλινικές του κρατίδιου του Ζάαρ. Επαναλαμβάνονται με άλλα λόγια οι δραματικές συνθήκες του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου στα γαλλικά νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού, όταν η Γαλλία συνολικά μετέφερε 120 ασθενείς στη Γερμανία και σε άλλες γειτονικές χώρες; «Η σημερινή κατάσταση στην ανατολική Γαλλία δεν συγκρίνεται με αυτήν, αρχές του χρόνου» πιστεύει ο Κριστόφ Αρέντ. Ο 45χρονος πολιτικός εκπροσωπεί την περιοχή του Μοζέλα στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και είναι αντιπρόεδρος της Γερμανογαλλικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. «Τα νοσοκομεία διαθέτουν ακόμη πολλές δυνατότητες, η μεταφορά ασθενών έγινε προληπτικά για το ενδεχόμενο να μην επαρκούν οι διαθέσιμες κλίνες». Ήδη το γερμανικό κρατίδιο προσέφερε 19 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι μισές έχουν ήδη καλυφθεί. Ο Τομπίας Χανς, πρωθυπουργός του Ζάαρ, είπε ότι «όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται υγειονομική βοήθεια, δεν πρέπει να κοιτάζουμε την εθνικότητά τους».

Η νέα γερμανική βοήθεια στη Γαλλία είναι μικρότερης κλίμακας σε σύγκριση με το πρώτο λοκντάουν. Τότε είχαν μεταφερθεί περισσότεροι ασθενείς στη Γερμανία από ότι σε περιοχές της Γαλλίας. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο γάλλοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν και σε άλλα πιο μακρινά κρατίδια, αίφνης στη Σαξονία ή την Κάτω Σαξονία χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια χάρη στη δυναμική βοήθεια μεμονωμένων ανθρώπων. Στο νοσοκομείο Λουί Παστέρ στην αλσατική πόλη Κολμάρ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ένας γιατρός, που σπούδασε ιατρική στη γερμανική πόλη Γκίσεν. Η νότια Αλσατία χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία μετά από θρησκευτική εκδήλωση που αποδείχθηκε σούπερ μεταδότης. Στην Μιλούζ ο γαλλικός στρατός έστησε πρόχειρο νοσοκομείο, για να βοηθήσει στην περίθαλψη των πολλών ασθενών Covid-19.

 
Η πανδημία επιτάχυνε τη μεθοριακή συνεργασία

Το ότι και πάλι Γάλλοι ασθενείς μεταφέρονται στη Γερμανία, αποτελεί δείγμα καλής συνεργασίας στις συνοριακές περιοχές» θεωρεί ο Αρέντ. Εκεί η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν γίνεται με κριτήρια εθνικότητας. Το καλοκαίρι του 2019 οι περιοχές του Ζάαρ και του Μοζέλα συνήψαν τη συμφωνία Μοζάρ, έτσι ώστε ασθενείς χωρίς προηγούμενη άδεια να μεταφέρονται σε κλινικές στις διπλανές περιοχές της άλλης χώρας. Η αρχή έγινε με γάλλους ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα, ενώ Γερμανοί ασθενείς μεταφέρθηκαν στη Γαλλία για περίθαλψη στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής. Η ασφαλιστική κάλυψη έγινε από το ταμείο του ασθενούς. «Διαθέτουμε έναν συνομιλητή από την κάθε χώρα που γνωρίζει το σύστημα υγείας της γειτονικής χώρας, και το πρότζεκτ λειτουργεί καλά» συνοψίζει ο Αρέντ τις πρώτες εμπειρίες του πρότζεκτ. Ο κορωνοϊός επιτάχυνε  την ανταλλαγή και την επέκτεινε και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ασθενείς με Covid-19 από το Ζάαρ μπορούν να κάνουν τμήμα της αποθεραπείας τους στη Γαλλία, επειδή εκεί υπάρχει μεγαλύτερο δυναμικό.

Το ότι η μεθοριακή συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας λειτουργεί καλύτερα από ότι στις αρχές του χρόνου, φαίνεται και από τα μέτρα λοκντάουν, που αποφασίστηκαν στις δύο πλευρές. Σε αντίθεση από ότι τον Μάρτιο η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να κλείσει μονομερώς τα σύνορά της προς τη Γαλλία. Αλλά και παρά την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων η συνεργασία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις βελτιώθηκε αισθητά. Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλούν στον Γάλλο βουλευτή από το κόμμα LREM του προέδρου Μακρόν τα προβλήματα στην εφαρμογή για εντοπισμό κρουσμάτων Covid-19. Η Γαλλία επέλεξε έναν δικό της δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο, όπως φαίνεται στην πράξη, γιατί η εφαρμογή δεν είναι συμβατή με όλες τις εφαρμογές των γειτονικών της χωρών. «Γράφω συνεχώς γράμματα σε αρμόδιους και τους εφιστώ την προσοχή» λέει, «όμως στην πράξη θα σήμαινε ανάπτυξη μιας εντελώς νέα εφαρμογής και αλλαγή στρατηγικής, κι αυτό η γαλλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το πάρει απόφαση».

Πηγή Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου