3/1/2021
Μπορεί το 2020 να αποτελεί ιστορική χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ταυτόχρονα όμως αποτελεί χρονιά-ορόσημο για την ευρωζώνη, καθώς τόλμησε το βήμα της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων. Αρχής γενομένης από το 2021, ορισμένα από αυτά τα κοινά ομόλογα θα αποπληρωθούν μέσω φόρων που θα συγκεντρώσει η ίδια η Ε.Ε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν δύο πακέτα στήριξης, ώστε να βοηθήσουν τις 27 χώρες-μέλη να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, προχώρησαν στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, αξίας 40 δις ευρώ στη διάρκεια του 2020, ενώ για το 2021, οι εκδόσεις κοινών ευρωμολόγων αναμένεται να φθάσουν τα 210 δις ευρώ, όπως αναφέρει η «WSJ» σε ανάλυσή της, επικαλούμενη στοιχεία της Pictet Wealth Management. Η συνολική χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης από ομολογιακές εκδόσεις αναμένεται να φθάσει τα 850 δισ. ευρώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. δανείζει χρήματα στις χώρες μέλη. Στο παρελθόν, η οικονομική βοήθεια ερχόταν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΕFSM). Αυτή τη φορά όμως, ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών πυλώνων στήριξης, το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ, περιλαμβάνει και επιχορηγήσεις 312,5 δις ευρώ, τις οποίες οι χώρες-μέλη δεν χρειάζεται να επιστρέψουν. Αντ’ αυτού, το ποσό θα καλυφθεί μέσω φόρων που θα συγκεντρωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί «ένα πολύ καλό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης, προς κάτι μεγαλύτερο», επισημαίνει στη «WSJ» ο Ντέιβιντ Ονέλια, οικονομολόγος στην ΤS Lombard.
H έλλειψη δημοσιονομικής ικανότητας αποτέλεσε στο παρελθόν πηγή αστάθειας, καθώς κάθε χώρα -μέλος της Ε.Ε. έβγαινε στις αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, με αποτέλεσμα μεγάλες διαφορές στο κόστος δανεισμού μεταξύ των χωρών και κυρίως μεταξύ των χωρών του Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία) και των περισσότερο χρεωμένων χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα).
Από τα τέλη Οκτωβρίου, έχουν εκδοθεί κοινά ευρωμόλογα ύψους 40 δις ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, ύψους 100 δις ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης. Το βασικό πλεονέκτημα των κοινών ευρωμολόγων είναι ότι αξιολογούνται στην ανώτατη βαθμίδα τριπλού Α και έχουν επιτόκιο χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος δανεισμού ορισμένων πιο αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία. Για παράδειγμα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων SURE είναι στο -0,42%, υψηλότερη σε σύγκριση με την απόδοση -0,57% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, αλλά χαμηλότερη έναντι του κόστους δανεισμού της Ιταλίας στη δεκαετία(0,54%).
Τα υπόλοιπα ομόλογα SURE, ύψους 60,5 δις ευρώ αναμένεται να εκδοθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2021. Εντός του έτους αναμένονται και τα πρώτα ομόλογα, ύψους 150 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με την Pictet Wealth Management.
«Η ζήτηση για τα κοινά ευρωμόλογα θα παραμείνει πολύ υψηλή, καθώς η απόδοσή τους προσφέρει premium έναντι των γερμανικών ομολόγων, αλλά με παρόμοιο χαμηλό ρίσκο», εξηγεί ο Φρέντερικ Ντούκροζετ, στρατηγικός αναλυτής στην Pictet Wealth Management.
H έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσει μόλις επικυρωθεί το Μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ποιοι όμως αγοράζουν τα ευρω-ομόλογα; Οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις στα ομόλογα SURE έχουν γίνει από τις κεντρικές τράπεζες και τους διαχειριστές συναλλαγματικών διαθεσίμων, που είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν αγοράσει σχεδόν το 40% των 10ετών ομολόγων και το 30% των τίτλων πενταετούς διάρκειας. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τις εμπορικές τράπεζες, που έχουν απορροφήσει σχεδόν το 20% κάθε έκδοσης.
Η έλευση των ευρωμολόγων πραγματοποιείται σε μια εποχή ιδιαίτερα αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών. Η συνολική αξία εκδόσεων χρέους από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και υπερεθνικούς οργανισμούς της Ε.Ε. ξεπέρασε το 2020 τα 630 δις ευρώ, από 330 δις ευρώ το 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank.
Πηγή
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021
2021: Η χρονιά των ευρωμολόγων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου