8/1/2021
Αν προσθέσει κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στο ασφαλιστικό της, μειώσει τους φόρους σε ποσοστό άνω του 20% και απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις επενδύσεις μέσα σε 3 χρόνια και να μειώσει την ανεργία στο 6% μέχρι το 2030. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς στο «Money Review» ο καθηγητής στο London School of Economics Δημήτρης Βαγιανός, βασικό μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που εκπόνησε την πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Ωστόσο, προειδοποιεί: Οι αλλαγές στο DNA της δημόσιας διοίκησης και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά θα προκαλέσουν τις ισχυρότερες αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη.
- Πορεία του ΑΕΠ: Η Ελλάδα είναι σε θέση να πετύχει ετήσια ανάπτυξη στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια: 1% από την αύξηση της απασχόλησης – 1% από την αύξηση της παραγωγικότητας – 1,5% από την αύξηση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ανά εργαζόμενο.
- Επενδύσεις: Με ώθηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους, μπορούν από 9,5% στο 17,5% του ΑΕΠ μέσα σε 3 χρόνια. Μισές δημόσιες, μισές ιδιωτικές.
- Τουρισμός: Θα ανακάμψει σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που βρισκόταν πριν από την πανδημία. Η πλήρης επάνοδος θα είναι σταδιακή.
- Παραγωγική διάρθρωση: Η μεταποίηση «μπροστάρης» στην αύξηση του ΑΕΠ, με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Κρύβονται ευκαιρίες στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και στην αιολική ενέργεια.
- Φόροι και εισφορές: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και φοροελαφρύνσεις άνω του 20%, ιδίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
- Πολιτικό κόστος: Συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη αλλά και τον ανταγωνισμό στην αγορά, όπου υπάρχουν λίγα αλλά ισχυρά συμφέροντα
- Χρηματοδότηση: Απαραίτητη η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς με καλύτερη διακυβέρνηση και εποπτεία. Ειδάλλως, θα παραμείνουν μικρές οι ελληνικές επιχειρήσεις.
- Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Η Επιτροπή Πισσαρίδη έκανε μια πρόταση, όμως η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες να φέρουν τις πολιτικές στα μέτρα της Ελλάδας και να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες.
Πηγή
Έκθεση ιδεών. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα αφαιρέσει λεφτά από την εθνική οικονομία αν θα είναι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. Επίσης θα αφαιρέσουν έσοδα από το κράτος για να μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική (που συνεισφέρει στην ανάπτυξη).
Η φορολόγηση των πολυεθνικών που δηλώνουν έδρα στο εξωτερικό, είναι μηδέν. Πληρώνουν φόρους σε άλλες χώρες για έσοδα που έχουν στην Ελλάδα. Επομένως αυτή η πρόταση είναι ... ανεδαφική.
Η ανεργία μπορεί να μειωθεί με ''μαγείρεμα'' στοιχείων και με τη μετανάστευση. Πρέπει να υπάρξει ένας αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού της. Να μην θεωρείται εργαζόμενος κάποιος που κάνει ένα μεροκάματο τον μήνα ή κάποιος που κάνει επιδοτούμενα σεμινάρια. Ακόμα-ακόμα, να υπολογίζεται η απασχόληση με βάση το 8ωρο.
Επί πλέον, οι ξένες παραγωγικές επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα όσο διαρκεί η εσωτερική υποτίμηση (μειώσεις μισθών και τιμών) που γίνεται επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική υποτίμηση. Ο λόγος είναι ότι μειώνεται το κέρδος ανά παραγόμενη μονάδα, αυξάνεται το κόστος δανεισμού και μειώνεται η συνολική αξία της επένδυσης. Το είπε γλαφυρά ο Κων. Μίχαλος που είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου