Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Το Βερολίνο για τα τουρκικά Leopard στη Βόρεια Κύπρο


14/1/2021

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Άγκυρα την απόσυρση των γερμανικής καταγωγής αρμάτων μάχης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ροτ παραπέμπει στην ΕΕ ως υπεύθυνη για την επιβολή εμπάργκο όπλων.

Η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία να αποσύρει τα γερμανικής καταγωγής άρματα μάχης Leopard 2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραπέμπει στην ΕΕ ως αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα. Αυτό προκύπτει από απάντηση του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ σε ερώτηση της βουλευτού Σεβίμ Ντάγκντελεν. Κατά την Ώρα των Ερωτήσεων στο κοινοβούλιο την Τετάρτη το απόγευμα η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά είχε θέσει την ερώτηση, πως σκοπεύει να αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση σε αιτήματα που ομόφωνα ψήφισε η κυπριακή βουλή στις 10 Δεκεμβρίου. Το ψήφισμα απαιτεί από το Βερολίνο να ζητήσει από την Άγκυρα να αποσύρει τα Leopard 2A4 από τα κατεχόμενα και να εφαρμόσει εμπάργκο για τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.


Απαντώντας στην ερώτηση ο Μίχαελ Ροτ επιβεβαίωσε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει γνώση για το ψήφισμα της κυπριακής βουλής. Όπως διαβεβαίωσε, «η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί μια γενικά περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική σε ότι αφορά τις εξαγωγές όπλων.» Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Ροτ τόνισε πως η «ουσιαστική κατευθυντήρια γραμμή για τη γερμανική κυβέρνηση είναι το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10/11 Δεκεμβρίου.» Σε αυτό το πόρισμα ανατέθηκε, σύμφωνα με τον κ. Ροτ, στο Συμβούλιο της ΕΕ (Υπουργικό Συμβούλιο), «λαμβανομένων υπόψη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο να αποφασίσει στο πλαίσιο του υπάρχοντος πλαισίου κυρώσεων και άλλες.» Ο Μίχαελ Ροτ εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο «η ΕΕ έστειλε ένα μήνυμα στην Άγκυρα, ότι δεν πρόκειται να γίνουν παθητικά αποδεκτές οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.» Ο Γερμανός υφυπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τη «μονομερή ενέργεια» της Τουρκίας να ανοίξει τα Βαρώσια και ότι ζήτησε από την Άγκυρα την «πλήρη τήρηση» των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 
Η πόρτα για την Τουρκία παραμένει ανοιχτή

Ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για «μονομερείς προκλήσεις» έναντι της Κύπρου ο κ. Ροτ κατέστησε σαφές πως «εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση μιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας, αν η Τουρκία επιδείξει την προθυμία να επιλύσει στο πνεύμα μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης τις διαφορές της με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη.» Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ροτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επιτευχθεί με «μια άμεση διαδικασία διαλόγου όλων των εμπλεκομένων» και ενθάρρυνε όλες τις πλευρές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού που ναυάγησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Όπως τέλος διαβεβαίωσε, «η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες για μια διάσκεψη 5+1», δηλαδή των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας, Μ. Βρετανίας και των Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου