Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Γερμανία: Συνάντηση κορυφής Αλτμάιερ με οικονομία


16/2/2021

Υπουργός Οικονομίας και εκπρόσωποι 40 επιχειρηματικών συνδέσμων θα επεξεργαστούν σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων. Επιπλέον οικονομικές βοήθειες.

Οι αργοί ρυθμοί σε ό,τι αφορά την παροχή κρατικής βοήθειας στις επιχειρήσεις και η κατ’ επανάληψη παράταση του lockdown έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια αλλά και αγανάκτηση σε μεγάλο τμήμα της γερμανικής οικονομίας. Προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο Υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ πραγματοποίησε την Τρίτη το πρωί βιντεοσύσκεψη με εκπρoσώπους περίπου 40 ενώσεων του επιχειρηματικού κόσμου. Στο προοίμιο της συνάντησης παράγοντες της οικονομίας είχαν επισημάνει πως η συνάντηση δεν θα πρέπει να περιοριστεί στην ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Αλτμάιερ θα πρέπει να ανακοινώσει πώς θα επιτευχθεί η επίσπευση των διαδικασιών για την παροχή κρατικής βοήθειας χωρίς μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μέχρι στιγμής έχει εκταμιευθεί το 75% των βοηθειών για τις επιχειρήσεις που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση για τον Νοέμβριο και μόνο το 25% για τον Δεκέμβριο. Εκτός αυτού θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο, που θα βασίζεται σε στοιχεία και ενιαία κριτήρια για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τομέων της οικονομίας που έχουν κλείσει, είχε επισημάνει πριν από τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Γιοάχιμ Λανγκ.

 
Σχέδιο για το άνοιγμα των επιχειρήσεων

Στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και οι εκπρόσωποι της οικονομίας δήλωσαν, σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένοι για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν. Ο κ. Αλτμάιερ υποσχέθηκε βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας για τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου παροχής βοήθειας για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Εκτός αυτού, δικαίωμα να αιτηθούν βοήθεια θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν ξεπερνά τα 750 εκ. ευρώ.

Ο κ. Αλτμάιερ ανακοίνωσε πως άμεσα το υπουργείο του θα επεξεργαστεί σε συνεργασία με τους οικονομικούς συνδέσμους ένα στρατηγικό σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία των κλειστών επιχειρήσεων. Το σχέδιο θα κατατεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων στις αρχές Μαρτίου. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της οικονομίας στη συνέντευξη τύπου, το ζητούμενο για αυτούς δεν είναι να ανακοινώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένες ημερομηνίες, πότε θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα. Αυτό που ζητούν είναι ένα σχέδιο επαναλειτουργίας, που θα ισχύει για όλους τους τομείς της οικονομίας και στο οποίο θα καθορίζονται οι κανόνες υγιεινής, που θα πρέπει να τηρούνται. Μέρος αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι τόσο η αύξηση των ρυθμών στους εμβολιασμούς, και οπωσδήποτε η διάθεση σε μεγάλη κλίμακα των γρήγορων τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Πάντως ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε σήμερα ότι από την 1η Μαρτίου θα διατίθενται αυτά τα τεστ για κάθε πολίτη δωρεάν.

Αίτημα για ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στη συνέντευξη τύπου με τον κ. Αλτμάιερ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συνδέσμου Γερμανίας (HDE) Γιόζεφ Σανκτγόχανσερ άσκησε κριτική στην επιβολή του lockdown για τη συντριπτική πλειοψηφία του λιανεμπορίου. Το 65% των καταστημάτων στο κέντρο των πόλεων απειλούνται από την πτώχευση, προειδοποίησε. Το λιανεμπόριο δεν είναι «hot spot» διάδοσης του ιού, επεσήμανε. Έρευνες απέδειξαν ότι τα μέτρα υγιεινής που είχαν ληφθεί προστάτευαν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πελάτες.

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε για τον τουρισμό ο Μίχαελ Φρέντσελ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας (BTW). Ο οργανωμένος τουρισμός δεν προωθεί την εξάπλωση της πανδημίας, δήλωσε. Για τη «μεταβατική περίοδο», δηλαδή ως ότου επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να καθορίζεται από την πλευρά των γερμανικών αρχών, πολύ πιο συγκεκριμένα, ποιες είναι οι επικίνδυνες και ποιες οι ασφαλείς περιοχές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν «ασφαλείς ταξιδιωτικοί διάδρομοι» και να καταργηθεί η καραντίνα για ταξιδιώτες από περιοχές με χαμηλούς ρυθμούς διάδοσης του κορωνοϊού. Και, τέλος, θα πρέπει να καθιερωθεί η χρήση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού για τις διεθνείς μετακινήσεις, τόνισε ο κ. Φρέντσελ, παραπέμποντας ρητά στην πρόταση που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή Deutsche Welle   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου