31/3/2021
Η Πιονγιάνγκ δεν περιμένει να ακούσει τη νέα πολιτική του Τζο Μπάιντεν για τη Βόρεια Κορέα. Και συνεχίζει τις πυραυλικές δοκιμές της για να δείξει ότι παραμένει αμετακίνητη.
H Πιονγιάνγκ συνεχίζει τις πυραυλικές ασκήσεις απτόητη, με δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης αυτή τη φορά, παραβιάζοντας κυρώσεις του ΟΗΕ. Γιατί όμως προβαίνει εκ νέου σε τέτοιες ενέργειες; Κάποιες απαντήσεις έδωσε το 8ο Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας στις αρχές του έτους. Εκεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσίασε με εξαιρετικές λεπτομέρειες σχέδια για την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων και τη βελτίωση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.
«Ο κατάλογος ήταν πιο εκτεταμένος και διευρυμένος από ποτέ» αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν με έδρα τη Σεούλ. Το ό,τι στην στρατιωτική παρέλαση μετά το συνέδριο του Κόμματος δεν παρουσιάστηκαν διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ερμηνεύεται από το γερμανικό ίδρυμα ως «ένδειξη αυτοσυγκράτησης» έναντι της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Σε καμία πάντως περίπτωση ο αφοπλισμός δεν υπάρχει στην πολιτική ατζέντα της Πιονγιάνγκ.
Συμμαχία ΗΠΑ- Νότιας Κορέας και αφοπλισμός
Στο συνέδριο του κόμματος ακούστηκε εκ νέου το βορειοκορεατικό αίτημα να μην επαναλάβουν κοινούς στρατιωτικούς ελιγμούς ΗΠΑ και Νότια Κορέα. Μέσα στον Μάρτιο, ΗΠΑ και Νότια Κορέα πραγματοποίησαν δεκαήμερες κοινές ασκήσεις με προσομοιώσεις. Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, δήλωσε ότι «πολεμικά παιχνίδια και εχθρότητα δεν συμβαδίζουν ποτέ με τον διάλογο και τη συνεργασία», στέλνοντας έτσι μήνυμα προς την Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια τα λόγια επιβεβαιώθηκαν και από πράξεις με τις ασκήσεις της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Τάακς, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν στη Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ ενεργοποίησε σκόπιμα τις δοκιμές πυραύλων πριν από την επίσημη παρουσίαση της πολιτικής του Τζο Μπάιντεν έναντι της Βόρειας Κορέας.
Αξίζει να σημειωιεί ότι πριν από τις πυραυλικές δοκιμές οι υπ. Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκονταν για επαφές στο Τόκιο και τη Σεούλ ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την πολιτική γραμμή Μπάιντεν. Αμέσως μετά τις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, απαντώντας: «Εάν η Βόρεια Κορέα εστιάσει στην κλιμάκωση, θα αντιδράσουμε αναλόγως. Αλλά είμαι επίσης προετοιμασμένος για μια διπλωματική προσέγγιση, στην οποία βέβαια ο πυρηνικός αφοπλισμός πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα.»
Αλλά τι σημαίνει αφοπλισμός; Η Βόρεια Κορέα θεωρεί ότι πρέπει να αποσυρθούν από τη μια πλευρά τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα από τη Νότια Κορέα κι από την άλλη οι ΗΠΑ να παύσουν να έχουν υπό την «πυρηνική τους ομπρέλα» συμμάχους τους στην Ανατολική Ασία. Η Ουάσινγκτον κατανοεί ως αφοπλισμό τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Σπιράλ στρατιωτικών εξοπλισμών
Στο μεταξύ σύμφωνα με αυξανόμενες αναφορές, η Βόρεια Κορέα επεκτείνει τις πυρηνικές κεφαλές της. Αυτό όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες επιπλοκές στο πεδίο της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Πιονγιάνγκ, εξηγεί ο Γκο Μιόν Χιούν Go από το Ινστιτούτο Ασάν. «Τι θα γίνει αν η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει απλώς δεκάδες αλλά εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές;» διερωτάται. Σύμφωνα με παρατηρητές, ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί ένας τρελός αγώνας εξοπλιστικών συστημάτων στην Ανατολική Ασία θα ήταν μέσω διαπραγματεύσεων.
Εντούτοις ειδικοί εκτιμούν η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πυρηνικό της οπλοστάσιο, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες. Κι όπως εκτιμά ο Γκο Μιόν Χιούν: «Ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας σίγουρα δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον και σίγουρα όχι εντός της θητείας ενός Αμερικανού προέδρου. Θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.»
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου