Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία


7/4/2021

Σχεδόν σε καμία άλλη χώρα τα κρούσματα κορωνοϊού δεν αυξάνονται τόσο εκρηκτικά όσο στην Τουρκία. Αντιπολίτευση και γιατροί κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες έτσι και στην Τουρκία το τρίτο κύμα κορωνοϊού προκαλεί πολλά προβλήματα. Εδώ και λίγες εβδομάδες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Την περασμένη Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Υγείας κατέγραφε 42.308 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 40.000. Στην Ευρώπη μόνο η Γαλλία βρίσκεται μπροστά από την Τουρκία.

Στην Τουρκία ειδικοί κάνουν λόγο για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο η κυβέρνηση μοιάζει σαν να μην θέλει να βιαστεί. Μετά τα σχετικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα του Ιανουαρίου, όταν η κατάσταση ήταν ακόμη υπό έλεγχο, από αρχές Μαρτίου άρχισε το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων. Επιτρεπόταν επίσης οι κομματικές συγκεντρώσεις. Από το χρονικό σημείο που άρχισε η χαλάρωση των μέτρων, τα κρούσματα κορωνοϊού τετραπλασιάστηκαν. Παρά τα αρνητικά δεδομένα η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να εμμένει στην απόφαση για χαλάρωση των μέτρων, ενώ θα έπρεπε να είχε αποφασίσει το αντίθετο, ειδικά για τον Απρίλιο, τον μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού, που συνοδεύεται από πολλά θρησκευτικά τελετουργικά και εκδηλώσεις.

Πρώτα η οικονομία και μετά η υγεία;

«Οι οδυνηρές συνέπειες της λεγόμενης ομαλοποίησης της κατάστασης μπορούν ήδη να γίνουν αισθητές» αναφέρει στη DW ο συμπρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Αλί Ισάν Εκτέν. Ο Τούρκος γιατρός εκτιμά ότι η καταπολέμηση της πανδημίας αργεί όσο δεν περιορίζονται τομείς της επιχειρηματικής δράσης. Από το ξέσπασμα της πανδημίας πέρυσι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει ήπια μέτρα για να μην πλήξει περαιτέρω την ήδη προβληματική εγχώρια οικονομία. Και ο καθηγητής Ιατρικής Ισμαήλ Μπαλίκ, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, επιρρίπτει στην κυβέρνηση αναποφασιστικότητα ως προς τη λήψη προστατευτικών μέτρων. «Οι μεταλλάξεις του ιού ανατρέπουν τα δεδομένα και καθιστούν απαραίτητα όχι μόνο τα λοκντάουν των Σαββατοκύριακων αλλά και την απαγόρευση επισκέψεων και μαζικών συναθροίσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών ΑΚΡ για διπλή ηθική. Ενώ ο πληθυσμός πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του έχουν πραγματοποιήσει πολλές μαζικές εκδηλώσεις και μάλιστα χωρίς μάσκες. Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Τον περασμένο Ιούλιο η τουρκική κυβέρνηση γιόρτασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ως αποτέλεσμα, πιστοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο για ομαδική προσευχή. Οι κανόνες υγιεινής και οι αποστάσεις τηρήθηκαν ελάχιστα. Περίπου 1.000 πιστοί συμμετείχαν επίσης στην τελετή μέσα στην Αγία Σοφία παρουσία του Τούρκου Προέδρου.

 
Απώλεια εμπιστοσύνης

Από την αρχή της πανδημίας πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν χάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Τούρκοι γιατροί επέκριναν πολλές φορές τους τρόπους διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ συχνά οι εκτιμήσεις τους αποκλίνουν από τα στοιχεία που δημοσιεύει το υπ. Υγείας. Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί ωστόσο με κάθε τρόπο να προασπίσει τη γραμμή του, κατηγορώντας τους γιατρούς ακόμη και για τρομοκρατία. Επειδή όμως οι αναντιστοιχίες ήταν τεράστιες, το υπ. Υγείας αναγκάστηκε κάποια στιγμή να προσαρμοστεί.Στην πραγματικότητα αυτό που συνέβαινε ήταν ότι εξαπατούσε με ψευδή στοιχεία, κλονίζοντας ακόμη περισσότερο της αξιοπιστία της τουρκικής κυβέρνησης.

Πηγή Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου