Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Welt: Γερμανικό πόκερ στην Άγκυρα


18/6/2021

Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί το αίτημα ανάληψης φύλαξης του αεροδρομίου της Καμπούλ για να πιέσει ΗΠΑ και ΕΕ. Υπόθεση Καρολάιν: Ένα ρολόι αποκάλυψε την αλήθεια.

Ανάμεσα στην πληθώρα ειδήσεων των τελευταίων ημερών με την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη και τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, πέρασε κάπως απαρατήρητη η συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Τούρκο ομόλογό της Χαλουσί Ακάρ στην Άγκυρα. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα die Welt πίσω από την πρώτη επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού στην Τουρκία κρύβεται ένας στόχος. Η Γερμανία θέλει για το καλό της Δύσης να επιτύχει την πλήρη επιστροφή της δύσκολης, αλλά σημαντικής χώρας στο ΝΑΤΟ και να την πείσει να σταματήσει την παραδοσιακή πολιτική του εκκρεμούς ανάμεσα στους νατοϊκούς εταίρους και τη Ρωσία.


Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία στο Αφγανιστάν

"Η Κραμπ Καρενμπάουερ μετέφερε καλές ειδήσεις στις αποσκευές της για τον Ακάρ" σημειώνει ο γερμανός αρθρογράφος. "Η Γερμανία είναι πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η υπουργός από τη Γερμανία στις εμπιστευτικές συνομιλίες της στην Άγκυρα αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η χώρας της για την περιοχή, όπως η συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση Defender 2021 και τις νατοϊκές πτήσεις αστυνόμευσης (air policing) για την επιτήρηση της ασφαλείας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Επίσης τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για να διατηρηθεί κλίμα ύφεσης στη διένεξη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο". Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Μέρκελ σε αυτό το πεδίο. "Για τον Ερντογάν", επισημαίνει ο αρθρογράφος "η Μέρκελ είναι ένας έμπιστος και σημαντικός εταίρος στη Δύση, γι΄ αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στην επίσκεψή της στην Άγκυρα η Κραμπ-Καρενμπάουερ να θίξει και το θέμα του αεροδρομίου στο Αφγανιστάν".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εντολή της Μέρκελ προς την υπουργό Άμυνας ήταν να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά πόσο κεντρικής σημασίας είναι για το ΝΑΤΟ η Τουρκία, ως χώρα ισλαμική, να επιφορτιστεί με το καθήκον στρατιωτικής επιτήρησης της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Σεπτέμβριο. Στόχος είναι, μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα, να υπάρξει διπλωματική εκπροσώπηση (στη χώρα) και να συνεχιστεί η χορήγηση ιατρικής βοήθειας.

"Ο Ερντογάν είναι καταρχήν διατεθειμένος να το κάνει, ζητά όμως σύμφωνα με αφγανικές πηγές 130 εκ. ευρώ. Από την άλλη ο τούρκος πρόεδρος έχει συναίσθηση των πολιτικών κινδύνων για την κυβέρνησή του, σε περίπτωση που σκοτωθούν τούρκοι στρατιώτες. Οι Ταλιμπάν ήδη απείλησαν με αιματηρή εκδίκηση". Κατά τον ορθογράφο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή του θέση στο θέμα με το Αφγανιστάν, ζητώντας από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τις κυρώσεις για την αγορά των S-400. Αλλά και σε ένα άλλο πεδίο ο τούρκος πρόεδρος θέλει να ασκήσει πιέσεις με διαπραγματευτικό χαρτί το Αφγανιστάν. Θέλει να επιτύχει την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για το προσφυγικό, την έναρξη διαπραγματεύσεων για επέκταση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας. "Δεν απομένει πολύς καιρός" καταλήγει η εφημερίδα, καθώς "σε μια εβδομάδα είναι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ".


 "Με φόντο την Αρχαία Αγορά"

Στα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που αφορούν στην Ελλάδα ξεχωρίζουμε την εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα που φιλοξενεί στη διαδικτυακή της έκδοση η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.  Πρόκειται για τη χθεσινή επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα με αφορμή το πράσινο φως των Βρυξελλών στο ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. "Με φόντο την Αρχαία Αγορά, στους πρόποδες της Ακρόπολης, εκεί όπου οι Αθηναίοι την αρχαιότητα έκαναν εμπόριο, αλλά βρισκόταν και το Βουλευτήριο και η Βασίλειος Στοά, όπου συνεδρίαζαν τα δικαστήρια, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της ΕΕ", περιγράφει ο αρθρογράφος χαρακτηριστικά την εορταστική ατμόσφαιρα. "Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που κατέθεσε το εθνικό της πρόγραμμα στην Κομισιόν για να εγκριθεί. Περιλαμβάνει πάνω από 2.000 σελίδες με 175 μεμονωμένα πρότζεκτ. Το σχέδιο προσέλκυσε επαινετικά σχόλια από τις Βρυξέλλες. Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν, τώρα απομένει η έγκριση και από το Συμβούλιο Κορυφής, που θεωρείται όμως τυπική υπόθεση. Τα πρώτα εμβάσματα στην Ελλάδα αναμένονται τον Ιούλιο".

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο τελικά υπερψηφίστηκε στη Βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών. "Την ώρα που μέσα μαζικής μεταφοράς και φέριμποτ ήταν ακινητοποιημένα, ο πρωθυπουργός έλεγε στη Βουλή ότι θα πρέπει να τεθούν ορισμένοι σαφείς κανόνες στη ελληνική ζούγκλα του εργασιακού δικαίου", αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Ο γερμανός αρθρογράφος αναφέρεται ενδεικτικά σε ορισμένες νέες διατάξεις που προκάλεσαν τις αντιδράσεις και κάνει ιστορική αναδρομή: "Το ελληνικό εργατικό δίκαιο προέρχεται από την εποχή μετά τη δικτατορία, όπου ως αντίδραση ενισχύθηκαν τα δικαιώματα των συνδικάτων και εξασθένησε η κρατική εξουσία. Κυρίως ο Ανδρέας Παπανδρέου υποχώρησε στις πιέσεις των συνδικάτων και έθεσε τις βάσεις για τις μετέπειτα στρεβλώσεις".


Και τέλος η εφημερίδα Bild παίρνοντας πληροφορίες από τη βρετανική Daily Mail ενημερώνει τους αναγνώστες της για την αναπάντεχη τροπή στη υπόθεση δολοφονίας της Καρολάιν σημειώνοντας πώς ένα βιομετρικό ρολόι στο χέρι της οδήγησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Δολοφόνος ήταν ο συζύγός της. "Όλα ψέμματα, ο σύζυγος ομολόγησε, η τεχνολογία τον ξεσκέπασε, αφότου η αστυνομία ανακάλυψε ότι τα δεδομένα στο βιομετρικό ρολόι που φορούσε η Καρολάιν, δεν συνέπιπταν με τα στοιχεία της κατάθεσής του για την ώρα του που δολοφονήθηκε".

Πηγή Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου