Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Τι θα συμβεί όταν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκιά της;


9/6/2022

Τα βλέμματα των αναλυτών και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να ανακοινώσει το μέγεθος της πρώτης αύξησης των επιτοκίων - μετά από μία δεκαετία. Εν αναμονή της συνεδρίασης, οι ανταποκριτές της Handelsblatt σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία αναρωτιούνται: Τι θα συμβεί όταν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκιά της; Υπάρχει το σενάριο μίας νέας ευρωκρίσης;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το επικείμενο τέλος των χαμηλών επιτοκίων εντείνει τις ανησυχίες για την κατάσταση του χρέους στη Νότια Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε σε νέα επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ξεπερνά κατά πολύ το 100% του ΑΕΠ». Ας δούμε όμως τι γράφει ο Γκερντ Χέλερ από την Αθήνα:

«Η Ελλάδα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης – το χρέος της αγγίζει το 193% του ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τις αυξημένες ανησυχίες στις αγορές. Τον Αύγουστο, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρισκόταν ακόμη στο 0,53%, ενώ αυτή την εβδομάδα άγγιξε το 4%. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι θεωρούν απίθανη μια νέα κρίση, κάτι το οποίο ανάγεται στο γεγονός ότι το 75% του ελληνικού δημόσιου χρέους οφείλεται σε δημόσιους πιστωτές, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM. Τα επιτόκια αυτών των δανείων παραμένουν χαμηλά, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν διάρκεια έως το 2070. Οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια παραμένουν αντίστοιχα χαμηλές, καθώς δεν ξεπερνούν το 15%. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αποθεματικά ύψους 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο θα της επέτρεπε να αναχρηματοδοτηθεί για τρία χρόνια δίχως να καταφύγει σε ένα νέο χρέος».

Πηγή Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου