Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

ΕΕ: «Χάνει τη δυναμική της» η ευρωπαϊκή οικονομία


15/11/2023

Η Κομισιόν αναθεωρεί επί τα χείρω για μία ακόμη φορά τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία. Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Σε νέα αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, αλλά και στο σύνολο της ΕΕ για το 2023, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα στο τρέχον έτος. Όπως επισημαίνει, «η ευρωπαϊκή οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της» λόγω της ακρίβειας και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

Σύμφωνα με τη φθινοπωρινή οικονομική έκθεση της Κομισιόν, το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 0,6% από 0,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, ενώ για του χρόνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στην ευρωζώνη στο 1,2% και το 2025 στο 1,6%. Για τον πληθωρισμό η πρόβλεψη είναι ότι θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, ενώ θα πλησιάσει το στόχο του 2% που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο τέλος του 2025.


Στο +2,4% η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία η Επιτροπή προβλέπει ότι θα κινηθεί σαφώς καλύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται φέτος κατά 2,4% και τα δύο επόμενα χρόνια σταθερά πάνω από 2,0%. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί καλύτερα από αυτόν της ευρωζώνης στο 4,3% φέτος, στο 2,8% το χρόνου και στο 2,1% το 2025.

Η απασχόληση θα συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά, με άμεσο επακόλουθο την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία θα περιοριστεί στο 9,9% το 2025. Οι επενδύσεις θα αυξάνονται μεταξύ 5,7% και 7,5% φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ και οι εξαγωγές θα έχουν σταθερή αυξητική πορεία, οδηγώντας σε περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται δραστικά και τα επόμενα χρόνια από το 160,9% του ΑΕΠ φέτος στο 147,9% στο τέλος του 2025. Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα, τονίζεται ότι η οικονομία σημείωσε σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2023, κυρίως από την εσωτερική κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές. Η ιδιωτική κατανάλωση επωφελήθηκε κυρίως από τη ζήτηση υπηρεσιών, ενώ αντίθετα μειώθηκαν οι εισαγωγές.

Πηγή Deutsche Welle    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου