6/11/2023
Η αριστερή εφημερίδα taz παραθέτει επιχειρήματα στο κύριο σχόλιό της με τον τίτλο "η ελευθερία των διαφωνούντων". Διαβάζουμε:
Το φιλελεύθερο δικαίωμα στη διαδήλωση οδηγεί, όπως είναι φυσικό, σε συνθήματα μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου που είναι διαμετρικά αντίθετα με την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης" παρατηρεί ο σχολιαστής. "Ωστόσο, τέτοιες εικόνες δεν αποδυναμώνουν τη γερμανική raison d'état, την οποία ορθώς υπερασπίζεται το Ισραήλ. Αντίθετα, ενισχύουν την αξιοπιστία της Γερμανίας ως προς την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ντροπιαστικό το ό,τι η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έπρεπε να δώσει εξηγήσεις σε δημοσιογράφους στο Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα γιατί απαγορεύονται τόσο πολλές διαδηλώσεις στη Γερμανία, για να επικρίνει στη συνέχεια τη χώρα για καταπίεση των μελών της αντιπολίτευσης. Τα όρια της ελευθερίας της διαδήλωσης τίθενται από το ποινικό δίκαιο. Το σύνθημα, όπως ´θάνατος στους Εβραίους´ απαγορεύεται φυσικά και στις συγκεντρώσεις. Αλλά εάν η αστυνομία του Βερολίνου απαγορεύει συλλήβδην όλα τα ´αντισραηλινά´ συνθήματα, αυτό πάει πολύ μακριά", υποστηρίζει η εφημερίδα.
Μια δυσάρεστη εμπειρία είχε συνεργείο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Επιστρέφοντας από έρευνα για τη βία ακραίων Εβραίων εποίκων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τα μέλη του συνεργείου κρατήθηκαν και απειλήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες. Επρόκειτο για τον διαπιστευμένο ανταποκριτή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας BR Γιαν - Κρίστοφ Κίτσλερ, έναν Παλαιστίνιο συνεργάτη και μια Γερμανίδα συνεργάτρια. Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα Tagesschau: „Όπως αναφέρει ο Κίτσλερ και φαίνεται και στα βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα της ομάδας, οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν πολύ επιθετικά στην ομάδα του ARD. Πολλές φορές κρατούσαν τα όπλα προς το αυτοκίνητο, οι στρατιώτες κατέγραφαν με τα κινητά τους συνεχώς και από πολύ κοντά την ομάδα. Για τον Κίτσλερ και τους συνεργάτες του επρόκειτο για ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού … ´"οι στρατιώτες μάς απείλησαν με τα όπλα τους και μας ρώτησαν αν είμαστε Εβραίοι, έβρισαν τη συνάδελφό μας ως προδότρια". Σύμφωνα με το δημοσίευμα και δηλώσεις του επικεφαλής του στούντιο του ARD στο Τελ Αβίβ Κρίστιαν Λίμπερτ, επρόκειτο για το δεύτερο περιστατικό σε μια εβδομάδα, ενώ έχουν συμβεί αντίστοιχα και σε άλλα διεθνή ΜΜΕ. Η Βαυαρική Ραδιοφωνία θεωρεί το γεγονός "επίθεση στην ελευθερία του Τύπου", ενώ το στούντιο του ARD στο Τελ Αβίβ ανέθεσε σε δικηγόρο τη νομική διερεύνηση του περιστατικού.
Πηγή Deutsche Welle
Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023
Το γερμανικό Ποινικό Δίκαιο και η ελευθερία του Τύπου στο Ισραήλ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου