19/12/2023
Η πρόθεση της Αθήνας να νομιμοποιήσει 30.000 μετανάστες στις σελίδες του Τύπου.
«Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει άδειες διαμονής και εργασίας σε περίπου 30.000 μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα. Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι ο λόγος για το μέτρο είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ιδίως στη γεωργία», γράφει στην ιστοσελίδα της η Αυστριακή Ραδιοφωνία ORF με τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει να χορηγήσει άδεια εργασίας σε 30.000 μετανάστες»
Η ιστοσελίδα της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης παρατηρεί: «Μέχρι σήμερα μετανάστες έπαιρναν άδεια εργασίας στην Ελλάδα μόνο μετά από 7 χρόνια.Τώρα θα νομιμοποιείται κάποιος που μπορεί να αποδείξει ότι ζει στη χώρα 3 χρόνια, δεν έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα και του έχει προσφερθεί θέση εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η νομιμοποίηση θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και ότι όσοι εργάζονταν παρανόμως αποκτούν κοινωνική και συνταξιοδοτική ασφάλιση, ενώ παράλληλα θα καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές. Πάνω απ' όλα, όμως, θα καλυφθούν κενές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει έλλειψη περίπου 70.000 εργαζομένων στην καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και ελιάς, καθώς και στην κτηνοτροφία. Υπάρχουν επίσης δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και στον κατασκευαστικό κλάδο.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου σχεδόν 45.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω ξηράς ή θάλασσας. Σε ορισμένους από αυτούς χορηγείται άσυλο. Κάποιοι από εκείνους που δεν διασφαλίζουν άσυλο, εγκαθίστανται παράνομα στην Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι συχνά κακές, μιας και δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα και αναγκάζονται να εργάζονται παράνομα για ελάχιστα χρήματα».
Πηγή Deutsche Welle
Η αλήθεια είναι ότι το μοντέλο καλλιέργειας της γης που βασίζεται στους φθηνούς εργάτες το οποίο δημιουργήθηκε μετά την είσοδο των Αλβανών στην Ελλάδα το 1992, τώρα θα υποστηριχτεί από νέους ''σκλάβους''. Ο τουρισμός δεν έχει έλλειψη προσφοράς εργασίας εκτός από τις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι έχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Ο δε κατασκευαστικός κλάδος βασίζεται επίσης στην φθηνή εργασία μεταναστών. Οι αιτούντες άσυλο που θα πάρουν παραμονή, θα είναι έρμαια των εργοδοτών τους από τους οποίους θα εξαρτάται η παραμονή τους στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου