Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Προβλέπει ανάπτυξη 2,5% υπό προϋποθέσεις


1/4/2024

Συνιστά προσοχή σε υπέρμετρες αυξήσεις μισθών - Πολλά θα κριθούν από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης - Τα εναλλακτικά σενάρια

Ανάπτυξη 2,5% εφέτος, κοντά στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης (2,9%) της ΤτΕ και των διεθνών φορέων προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που «βλέπει» τον πληθωρισμό να «τρέχει» με ρυθμό 2,9%. Αίσθηση όμως προκαλεί και η επισήμανση του Γραφείου ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού για το δ΄ τρίμηνο του 2023 καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, είναι η επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων και της διοχέτευσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης –επιχορηγήσεις και δάνεια– ύψους 3,6 δις ευρώ που προγραμματίζονται για το 2024. Για αυτό και παρουσιάζονται εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν τα εξής:

- Αν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης απορροφηθούν από την πραγματική οικονομία κατά το 50%, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,7%.
- Αν το ποσοστό της απορρόφησης φτάσει στο 75% του συνόλου τους, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ αυξάνεται στο 2,9%, που είναι η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2024.
- Με πλήρη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 3,2%


Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024 είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση της αποφυγής έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης των στόχων του προϋπολογισμού. Το 2023, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,62 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ), υπερβαίνοντας σημαντικά την τελευταία εκτίμηση πρωτογενούς πλεονάσματος που αποτυπώνεται στην Εισηγητική του Προϋπολογισμού 2024, ύψους 2,55 δις ευρώ. Η βελτίωση οφείλεται στα αυξημένα φορολογικά έσοδα από (άμεσους και έμμεσους φόρους) που οφείλονται στην αύξηση της απασχόλησης με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών και συντάξεων, στην καλύτερη επίδοση των τουριστικών εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά 15,7% περίπου, στην εν γένει αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και τέλος στις πληθωριστικές πιέσεις.

Το Γραφείο θεωρεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όποιες υπέρμετρες αυξήσεις ονομαστικών μισθών. Ειδικότερα οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της οικονομίας ώστε να μην υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της.

Όπως τονίζει η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, αν δεν τις ξεπερνάει. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η οικονομία επιτύχει έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2024. Διαφορετικά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμποδίσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου