Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Το Κόσοβο, η Σερβία και η Ντόρα Μπακογιάννη


17/4/2024

Ο γερμανικός Τύπος γράφει για την πιθανή ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Την Τρίτη (16 Απριλίου) η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στον οργανισμό. Η Ολομέλεια ενέκρινε έτσι τη γνωμοδοτική έκθεση που συντάχθηκε υπό την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είναι και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

 
«Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος ένταξης του Κοσσυφοπεδίου […] – και θα μπορούσε να υποτεθεί πως αυτό έγινε σε συνεννόηση με τον αδερφό της, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μετά από περισσότερες από 300 ημέρες εργασιών, δύο ενημερωτικά ταξίδια στο Κόσοβο και δεκάδες συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη η Μπακογιάννη είναι σίγουρη πως διερεύνησε τα πάντα εξονυχιστικά, προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της, όπως δήλωσε στο Στρασβούργο.

Το πόρισμά της: “Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία λειτουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρά εχέγγυα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως και τη συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών”. Επιπλέον, καθώς το Κόσοβο θα υπαχθεί και στη δικαιοδοσία του ΕΔΔΑ σε περίπτωση που ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Μπακογιάννη εκτιμά πως αυτό θα συμβάλει “σημαντικά και στον μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”».

 
Ως αναμενόταν, η Σερβία εκδήλωσε άμεσα τη δυσαρέσκειά της. «Ένας Σέρβος βουλευτής της Συνέλευσης κατηγόρησε τη Μπακογιάννη πως, τασσόμενη στο πλευρό “του λεγόμενου Κοσόβου”, παραβίασε “με τον πιο βάναυσο τρόπο” το διεθνές δίκαιο και όλες τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Όπως επισημαίνει και η F.A.Z., «τα σερβικά μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση παρουσιάζουν την Ελληνίδα εδώ και εβδομάδες ως προδότρια της υποτιθέμενα αγαστής ελληνοσερβικής φιλίας, προσβάλλοντάς την με τον χειρότερο τρόπο. Η Μπακογιάννη από την πλευρά της κάλεσε το Βελιγράδι να είναι ειλικρινές, αναφέροντας πως οι επικρίσεις από τη Σερβία “δεν σχετίζονται καθόλου” με τα κριτήρια ένταξης που εξέτασε στην έκθεσή της. Οι επικριτές είναι κατ’ αρχήν αντίθετοι με την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Κοσσυφοπεδίου».

Πάντως ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς ελπίζει ακόμη πως μπορεί να αποτρέψει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό. «Τον Μάιο αναμένεται η ετήσια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 46 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βάσει ωστόσο των όσων διαφαίνονται σήμερα, το Κόσοβο έχει καλές πιθανότητες να συμπληρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 για την ένταξή του», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Πηγή Deutsche Welle   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου