Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Κ. Χρυσόγονος: "Μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο δημοψηφίσματος"

31/10/2011
Συνέντευξη του Κωσταντίνου Χρυσόγονου στον REAL fm και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. 

Για την διενέργεια δημοψηφίσματος

Το άρθρο 44 παράγραφος 2, προβλέπει 2 περιπτώσεις δημοψηφίσματος. Η μία είναι για ψηφισμένο νομοσχέδιο το οποίο δεν μπορεί να αφορά δημοσιονομικό ζήτημα, η άλλη είναι για κρίσιμο εθνικό θέμα χωρίς περιορισμό. Συνεπώς από την στιγμή που δεν θα υπάρχει ψηφισμένο νομοσχέδιο επί του οποίου θα ερωτηθεί ο λαός, αλλά απλώς ένα θέμα που θα έχει διατυπωθεί με πιο γενικό τρόπο, π.χ. κατά πόσον ο λαός εγκρίνει ή όχι την εκ νέου δανειοδότηση της χώρας από τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ, και με τους όρους βεβαίως που τυχόν θα θέσουν οι δανειστές, αυτό νομίζω ότι βεβαίως μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο δημοψηφίσματος.

Σας θυμίζω βέβαια ότι η προηγούμενη δανειακή σύμβαση του 2010, δεν έχει κυρωθεί με νόμο και μου προκαλεί απορία το γιατί θα κυρωθεί αυτή, εκτός κι αν περιέχει ρήτρες τέτοιες οι οποίες καθιστούν απαραίτητη την κύρωση. Η προηγούμενη περιείχε τέτοιες ρήτρες βέβαια. Περιείχε ρήτρα περί αποκλειστικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου της Ε.Ε., που θα έπρεπε να ψηφιστεί από την βουλή κάτι τέτοιο, αλλά εν πάσει περιπτώσει δεν το έφεραν, δεν κυρώθηκε και βρίσκεται σε μία ζώνη του λυκόφωτος , θα έλεγα μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας η προηγούμενη σύμβαση.


Για την απόφαση να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα για την νέα δανειακή σύμβαση

Θεωρώ ότι η απόφαση είναι σωτήρια. Όχι απλώς σωστή, είναι σωτήρια. Διότι αυτή την στιγμή το πολιτικό σύστημα δεν έχει την νομιμοποίηση για να πάρει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Είναι μια απόφαση που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια ίσως και περισσότερο. Θεωρώ ότι θα δώσει μια λύση. Είναι φανερό ότι , μετά και τα γεγονότα της Παρασκευής, ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Οι εκλογές θα ήταν επίσης μια λύση , αλλά στις εκλογές μπορούν να υπάρξουν και πάλι στις εκλογές του 2009. Διότι στις εκλογές του 2009 ο λαός δεν τέθηκε μπροστά στο πραγματικό δίλημμα. Ο λαός τέθηκε μπροστά στο δίλημμα υπάρχουν η δεν υπάρχουν λεφτά, το οποίο ήταν ένα δίλημμα ανύπαρκτο όπως αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων. Τουλάχιστον τώρα εάν γίνει δημοψήφισμα είναι καλύτερο και από εκλογές, νομίζω, γιατί θα έχουμε μια ανάληψη ευθύνης του κυρίαρχου λαού.


Για το δίλημμα νέα σύμβαση ή χρεοκοπία

Πιθανόν το δίλημμα να μην υπάρχει, καν βέβαια στην πραγματικότητα. Πιθανόν να οδηγηθούμε νομοτελειακά στην δραχμή ούτως ή άλλως. Η ιστορία δεν είναι υπέρ μας. Καμία νομισματική ένωση στην ιστορία, δεν έχει ευδοκιμήσει για μακρών χρονικό διάστημα, αν δεν συνοδεύεται από μια οικονομική και πολιτική ένωση. Συνεπώς πιθανόν να οδηγηθούμε στην δραχμή ούτως ή άλλως. Και βέβαια όσο αργούμε με τόσο χειρότερους όρους θα οδηγηθούμε στη δραχμή. Το πιθανότερο είναι να συμπαρασύρει και την ευρωζώνη, ή μάλλον να σας το πω αντιστρόφως, η κατάρρευση της Ιταλίας θα συμπαρασύρει και την Ελλάδα. Αυτό είναι μία ανοιχτή πιθανότητα, ακόμα κι αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει υπέρ της υποταγής στο δημοψήφισμα - γιατί αυτό είναι πρακτικά το δίλημμα- υποταγή η χρεοκοπία. Εγώ στο δίλημμα υποταγή ή χρεοκοπία, λέω ... χρεοκοπία, διότι ο πτωχεύσας εάν είναι ελεύθερος μπορεί να ορθοποδήσει, ο δούλος θα πεινάσει , όπως πείνασε στην κατοχή.

Πηγή:
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=102306&catID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου