Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Γ. Αλογοσκούφης: Έως 28 δις ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών 15/10/2008

 

15/10/2008

Παρέμβαση σε τρία επίπεδα για τη στήριξη των τραπεζών, η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2009, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσδιορίζοντας ένα χρηματοοικονομικό πλαίσιο στα επίπεδα έως το ποσό των 28 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης η στήριξη των τραπεζών θα γίνει σε 3 επίπεδα:

Με παροχή εγγύησης του δημοσίου προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας σε ποσό έως 15 δις ευρώ. Η παρέμβαση αυτή ουσιαστικά αφορά την εγγύηση του δημοσίου για μεσομακροπρόθεσμα δάνεια που επιθυμούν να λάβουν οι τράπεζες για να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερο δανεισμό ή για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους με νέο. Τα συγκεκριμένα δάνεια των τραπεζών θα πρέπει να έχουν διάρκεια 3-5 χρόνια ενώ οι εγγυήσεις θα δίνονται από το δημόσιο έναντι προμήθειας 100-150 μονάδες βάσης, και αναλόγως του πιστωτικού κινδύνου που φέρει η κάθε τράπεζα.

Άμεση στήριξη των τραπεζών, έως το ποσό των 8 δις ευρώ, όπως ανέφερε από το πρωί το Capital.gr. Η κυβέρνηση επέλεξε τελικά να μην δεσμεύσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό και να επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμα και για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών προχωρά στο εξής: έκδοση ειδικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (3-5 χρόνων) με το προϊόν τους να κατατίθεται στις ενδιαφερόμενες τράπεζες. Το επιτόκιο θα ορίζεται σε 50 έως 100 μονάδες βάσης.

Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών έως το ποσό των 5 δις ευρώ για όσες τράπεζες επιθυμούν ή κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι δεν διαθέτουν τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα, το δημόσιο θα αγοράζει προνομιακές μετοχές με δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα εξαγοράς (μετά από 5 έτη) επιδιώκοντας προνομιακή απόδοση 10%. Και σε αυτό το θέμα ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω έκδοσης ομολόγων ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο έλλειμμα, αλλά μόνο το δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή που μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη διασφάλιση της συμμετοχής του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών με έλεγχο σε θέματα που αφορούν τις αποδοχές των στελεχών οι οποίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το μισθό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι προβλήματα στο δημόσιο χρέος θα υπάρξουν μόνο αν εξαντληθούν τα 5 δις ευρώ, δηλαδή το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Εκτίμησε μάλιστα ότι αν αξιοποιηθεί πλήρως το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, τότε το δημόσιο από τις αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να αποκομίσει έσοδα της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του διοικητή της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλου ότι τους προσεχείς μήνες είναι πιθανο να υπάρξει μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της αλλά και τις αρνητικές παραδοχές της Κεντρικής Τράπεζας).

Παράλληλα τόνισε ότι αν οι τράπεζες δεν κάνουν χρήση των συγκεκριμένων μέτρων θα αντιμετωπίσουν μια παγωμένη διατραπεζική αγορά και τονίζουν ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στα συγκεκριμένο μέτρα η Ελλάδα θα είχε αδυναμία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Οι  πρώτες αντιδράσεις των τραπεζιτών

“Σοβαρά μέτρα, προς την σωστή κατεύθυνση». Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση των τραπεζιτών στις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας. «Είναι σοβαρά τα νούμερα» δήλωσε ο κ. Βύρωνας Μπαλλής, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. «Να δούμε τις λεπτομέρειες» προσθέτει ο κ. Τρύφωνας Κολλίντζας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής.

"Τα μέτρα δείχνουν να βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να περιμένουμε την εξειδίκευσή τους και τη σωστή εφαρμογή τους για να μπορούμε να κάνουμε τελική αποτίμηση" δήλωσε ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης, πρόεδρος του Τ.Τ.

Ο κ. Χρήστος Βασιλειάδης επικεφαλής της Citibank στην Ελλάδα εκτιμά πως "πρόκειται για σημαντικά μέτρα που θα υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς, ενισχύοντας σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη γενικότερη εμπιστοσύνη σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος της Millennium Βank, τόνισε: τα πράγματα είναι φανερό ότι αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα κι ότι επέρχεται πια ασφάλεια και ηρεμία στην αγορά. «Εμείς ως Μillennium δεν διαφαίνεται ότι θα κάνουμε χρήση του προγράμματος διότι δεν παρίσταται τέτοια ανάγκη» δήλωσε ο κ. Τανισκίδης.

O κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος, γενικός διευθυντής της Geniki Bank χαρακτηρίζει τα μέτρα ως ενδιαφέροντα και υπογραμμίζει ότι κάθε ενέργεια που έχει σαν στόχο να δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης στη διατραπεζική και παρέχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα είναι θετική. Επιπλέον, εκτιμά πως λειτουργεί προς όφελος των δανειοληπτών και των καταναλωτών διότι, όπως αναφέρει «στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την αναστάτωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά και να συνεχίσουμε να δίνουμε δάνεια». «Αν σταματήσουμε να δίνουμε δάνεια θα σταματήσει να υπάρχει ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε πως η μητρική Societe Generale δεν έχει αλλάξει τα στρατηγικά της σχέδια για τη δραστηριότητά της σε Ευρώπη, Βαλκάνια και Ελλάδα και υποστηρίζει τα business plan που έχει καταρτίσει για κάθε χώρα. Ακόμα τονίζει ότι η Societe ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει χρήση διότι δεν έχει ανάγκη των ανάλογων κρατικών ενισχύσεων που παρέχει η γαλλική κυβέρνηση.

Τα μέτρα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρά και θετικά, ιδιαίτερα για τη διατραπεζική αγορά, εκτιμά ο αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Αντώνης Καμινάρης. Όπως ανέφερε, οι τράπεζες αφού σταθμίσουν και αξιολογήσουν το “πακέτο” των μέτρων θα αποφασίσουν για το ποιο από όλα θα υιοθετήσουν. "Ως γνωστόν, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει μεγάλη ρευστότητα, όμως οι μελλοντικές του κινήσεις θα είναι σε συνεννόηση με το βασικό μας μέτοχο που είναι το υπουργείο Οικονομικών" δήλωσε ο κ. Καμινάρης και συμπλήρωσε "η οποία απόφασή μας θα είναι σε συνεννόηση με το βασικό μας μέτοχο που είναι το υπουργείο Οικονομικών."

Marfin Analysis: "Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα"

Στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να στηρίξουν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο βρίσκονται τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη των τραπεζών έως το ποσό των 28 δις ευρώ, εκτιμά σε σχετικό της σχόλιο η Marfin Analysis.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή σε αντίθετη περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν μειονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχει ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα, υποστηρίζοντας το δικό τους τραπεζικό κλάδο.

Σε συνέχεια των σημερινών μέτρων οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται πως έχουν τις ίδιες εγγυήσεις από την κυβέρνηση, όπως και οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στα αρνητικά, η χρηματιστηριακή αναφέρει το γεγονός ότι τα προαναφερθέντα μέτρα θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος έως και τα 5 δις ευρώ.

Μεταξύ άλλων η Marfin Analysis σημειώνει ότι το μέγεθος της πιθανής ενίσχυσης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών ύψους 5 δις ευρώ, αντιπροσωπεύει το περίπου 20% του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων τους. "Εχοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ελάχιστη έκθεση στα τοξικά ομόλογα και ως εκ τούτου δεν αναμένουμε σημαντικές απομειώσεις, εκτιμούμε πως τα μέτρα είναι επαρκή" αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Το Capital.gr, σε δημοσίευμα του με τίτλο "Ψάχνουν 6 δις ευρώ για τον ΄κουμπαρά΄ των τραπεζών" είχε μεταδώσει τα εξής:

Γόρδιο δεσμό αποτελεί για την κυβέρνηση η χρηματοδότηση του λεγόμενου «κουμπαρά» στήριξης των τραπεζών. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή επιταγή για χρηματοοικονομική στήριξη του τραπεζικού συστήματος με την προσπάθεια «χαλιναγώγησης» του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος (3,5% του ΑΕΠ για το 2007) και την ανάγκη για αύξηση των κοινωνικών δαπανών το 2009.

O υπουργός Οικονομίας φέρεται να είναι επιφυλακτικός με την προοπτική μια υπέρμετρης επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού που κυμαίνεται ακόμα σε υψηλότερα, από τα προβλεπόμενα, επίπεδα ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, κυρίως λόγω της σημαντικής υστέρηση εσόδων. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι, στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο πρέπει να διαθέσει την αναγκαία ρευστότητα, αλλά να παρέχει και εγγύηση σε τράπεζες που βάλλονται από την κρίση σε ποσοστό έως και 15% του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Το συνολικό σχέδιο αφορά «πακέτο» που μεταφράζεται σε 28 δις ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξ αυτών η άμεση χρηματοδότηση αφορά 6 δις ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 22 δις ευρώ είναι το ύψος της εγγύησης που παρέχει το δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα. Ως εκ τούτου  το ποσό που καλείται να δεσμεύσει το υπουργείο Οικονομίας χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα το εκταμιευτεί άμεσα ή αν θα καταβληθεί μόνο αν προκύψει κάποια ανάγκη ανέρχεται στα 6 δις ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπές και ενδεχομένως να δοθούν διευκρινήσεις σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική παρέμβαση δεν θα περιοριστεί μόνο σε μια ένεση ρευστότητας προς τις τράπεζες. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εξετάζει και συμπληρωματικά μέτρα όπως:

* Ευελιξία στην εφαρμογή των λογιστικών προτύπων από τις τράπεζες ώστε να έχουν καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων τους.

* Μεγαλύτερη «άνεση» στην αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνουν οι τράπεζες, δηλαδή παράταση για την καταβολή των χρεολυσίων. Ως ακραίο ενδεχόμενο εξετάζεται και η παροχή εγγύηση από το Δημόσιο για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία εξαγοράς ή συγχώνευσης κάποιας τράπεζας.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας φαίνεται να προσβλέπει και σε πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό και φρόντισε να αναφερθεί σε ενθαρρυντικές κινήσεις, όπως η εξαγορά του 27% της Proton bank από την Πειραιώς, που δείχνουν ότι το τραπεζικό μας σύστημα παραμένει ισχυρό.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου