24/2/2012
Διακομματική επιτροπή
Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τα κόμματα βρίσκεται και η πρόταση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, με παράλληλη μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%
Ριζικές αλλαγές στη φορολογία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, μεταξύ των οποίων και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%. Στο πλαίσιο του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, προωθείται σχέδιο για αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ενοίκια, ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών.
Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τα κόμματα βρίσκεται και η πρόταση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, με παράλληλη μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ βρέθηκαν οι ανατροπές που σχεδιάζονται στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Μνημονίου το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκαν:
- Το σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, από 20% που ισχύει σήμερα, στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%. Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax) είναι μία από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΝΔ, η οποία βρίσκει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ. Ομως, για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα, η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών.
- Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ και συγκλίνουν όλοι. Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Παραδείγματα
- Ενας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%), ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%).
- Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.600 ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 11.400 ευρώ έχουν προκύψει από μισθωτές υπηρεσίες. Ο συνολικός φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των 15.000 ευρώ ανέρχεται σήμερα σε 1.240 ευρώ (700 ευρώ + 540 ευρώ), με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα. Αν αλλάξει το σύστημα και τα μισθώματα των 3.600 ευρώ φορολογηθούν αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά και στο σύνολό τους με 20%, τότε μόνο για τα μισθώματα ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 720 ευρώ (3.600 ευρώ Χ 20% = 720 ευρώ). Τα υπόλοιπα 11.400 ευρώ του ετησίου εισοδήματός του θα φορολογηθούν με την κλίμακα, με τον φόρο να ανέρχεται σε 640 ευρώ.
Πηγή
Για τη νόμιμη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των ΑΕ και ειδικά των πολυεθνικών στοιχεία εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου