12/2/2012
Ένα κοινό άρθρο των Ηλία Καρανίκα, Συμεών Κεδίκογλου, Ηλία Μόσιαλου, Γιώργου Ντόλιου, Θανάση Οικονόμου, Φραγκίσκου Παρασύρη και Γιάννη Ραγκούση αναρτήθηκε στο διακίκτυο και αφορά στον “επαναπροσδιορισμό” του όρου κοινωνικό συμφέρον.
Το άρθρο των 7 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Είναι πανθομολογούμενο πως το πολιτικό σύστημα που προέκυψε μετά την πτώση της δικτατορίας έχει εξαντλήσει τη δυναμική και το ρόλο του. Είναι όμως επίσης αλήθεια πως όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα έγιναν βαθιές αλλαγές. Την ίδια στιγμή όμως όλες οι θετικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, γιατί όλα αυτά τα κτίσαμε πάνω στην άμμο ενός κρατικοδίαιτου και παρασιτικού οικονομικού μοντέλου και ενός πολιτικού συστήματος που αναπαράγονταν μέσα σε συνθήκες λαϊκισμού και κυριαρχίας των πελατειακών σχέσεων. Αν είχαμε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα και συνδικαλιστικό κίνημα, τότε θα είχαμε αποφύγει πολλές αρνητικές πλευρές του σημερινού μας παραγωγικού μοντέλου και της δημοσιονομικής κρίσης. Δεν έγιναν μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η απασχόληση, ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και ο έλεγχος των μονοπωλίων/ολιγοπωλίων και των τιμών, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κοινωνικό κράτος και η δικαιοσύνη.
Σήμερα αν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πάντα, χρειάζεται να προχωρήσουμε όχι σε μισές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά σε ολοκληρωμένες και ριζικές ανατροπές του παραγωγικού μας μοντέλου. Οι μισές λύσεις θα αναπαράγουν το συνολικό μίζερο μοντέλο, οι ριζικές κοινωνικές λύσεις θα δώσουν την πνοή που τόσο χρειάζεται η δημιουργική ελληνική κοινωνία για να ανασάνει.
Πηγή
Θα είχαν απόλυτο δίκιο αν αυτά που γίνονται οφείλονταν στο χρέος.
Όμως οφείλονται στο ότι έχουμε νόμισμα το ευρώ και δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε. Αυτό είπε και ο Στρος Καν εδώ όταν ήταν στο ΔΝΤ.
Το άρθρο αυτό των βουλευτών εντάσσεται στα πλαίσια του ''μαζί τα φάγαμε''. Είναι η συνήθης τακτική που στοχεύει στο να δημιουργήσει ενοχές στην κοινή γνώμη για να διαμορφώνεται εύκολα. Αυτό είπε και ο Νόαμ Τσόμσκι εδώ (στο 9).
Γεγονός είναι ότι η τεχνητή αυτή ''κρίση'' χρησιμοποιείται για ν' αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας και να γίνει αυτό της ελεύθερης αγοράς. Δεν θα υπάρχει τίποτα κρατικό, δεν θα υπάρχει κανένα εργασιακό δικαίωμα, δεν θα υπάρχει κοινωνικό κράτος, δεν θα πληρώνουν φόρους οι ΑΕ, όλος ο πλούτος θα βρίσκεται στον έλεγχο της Γερμανίας κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου